Kultura

Kako odabrati omiljeni film o vanzemaljcima?

Sad kad znamo da smo se stvarno sretali sa... nečim, hajde da se podsetimo pet "neprijateljskih" i pet "ortačkih" bliskih susreta iz istorije kinematografije

/ Columbia Pictures Corporation / / AFP / Profimedia
avg 31 2023, 05:00

Podeli

Vlada SAD ili Stejt department su krajem jula 2023. nedvosmisleno objavili da je bilo susreta sa vanzemaljskim letelicama. Ovo ’nedvosmisleno’ ne znači da su Zemaljci imali kontakt sa vanzemaljcima već da je vlada priznala da su videli neobjašnjive letilice. Možda je u pitanju neprijateljska tehnički superiorna armada Vojske Srbije, Severne Koreje. Možda interdimenzionalna bića (kao u četvrtom “Indijani Džounsu”), možda nacisti sa Antarktika, možda drevni preci iz planina ludila Južnog pola? A možda i neko sa drugih planeta.

Istina, ovo pitanje je toliko (zlo)upotrebljavano u literaturi, bar poslednjih pola veka, da nam više nije ni stalo do problematike, u svetu koji je na ivici egzistencije zbog promene klime i pretnje nuklearnim ratom. Doduše, bilo je i filmova gde su se prijateljski orijentisani vanzemaljci dobrano potrudili da prevaziđemo međusobne razlike (The Day Earth Stood Still, 1951), ipak živimo u hostilnom svetu u kome počiva mit da svemirski nomadi samo žele naše resurse, kao npr. u Boru ili Gornjim Nedeljicama. Što znači da su najbrojniji filmovi o zlim vanzemaljcima.

Ako bi trebalo da odgledate samo jedno konzistentno štivo o ovoj uvek vrućoj tematici, neka to bude doku TV serija “Drevni vanzemaljci”, u stvari, neka bude ipak “Dosije X” – svih 11 sezona, i to samo “mitološke” epizode koje govore o zaveri američke vlade sa vanzemaljcima… i resursima. Svako dalje listanje “najboljih” filmova o tuđinima ostaje na nivou kafanskih priča, potkovanosti tematikom i naravno, neizbežnim “je l’ znaš ti ko sam ja?”.

Kako je potpisnik ovog teksta profesor Istorije filma na FDU, on neće upotrebiti potonju izjavu, čak iako govori o sebi u trećem licu. U pitanju je samo mala, žovijalna lista o 5 + 5 filmova gde su nam vanzemaljci neprijatelji, i o onima u kojima su nam ono drugo, a ne znamo ni sami zašto. Sad kad je zvanično, red je da se bolje upoznamo.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price