Društvo

Zašto popularna kultura treba da bude školski predmet?

Neka bude koncipiran kao kurs ili kao izlet, ali mora da postoji breme domaćih zadataka koji bi se sastojali od gledanja filmova, TV serija, čitanja knjiga i slušanja muzike

Ilustracija VP
jan 15 2024, 13:00

Podeli

Da li Kapra i Partibrejkersi mogu da spasu mlade iz stranputice?

Učenici Prve beogradske gimnazije, potreseni tragedijom iz “Ribnikara”, napravili su zajedničku izjavu o stanju u obrazovnom sistemu koji se permanentno urušava već tri decenije. Takođe su, između ostalog, predložili stvaranje i implementiranje novog, sveobuhvatnog predmeta koji bi trebalo da ima učinkovitost da prepozna stanje u kojem smo se našli kao nacija, ali i da ponudi neku vrstu rešenja.

Pre nekoliko godina postojao je predmet “Jezik, mediji i kultura” u gimnazijama, ali se početni entuzijazam brzo izgubio u slaboj kompetentnosti i motivaciji predavača. Postoji ideja da se “Građansko vaspitanje” proširi na određene module (sociologija, etika, pravo…). Novi predmet ipak nije prepoznat zbog, pre svega budžetskih problema i rigidnog obrazovnog sistema koji se toliko urušava. Međutim, zašto ne bi postojao volonterski karavan sastavljen od profesora humanističkih nauka, koji bi u nekoliko termina, na primer subotom (baš kao u filmu Džona Hjuza, “Breakfast Club”) predavali osnove pop kulture? Neka bude koncipiran kao kurs ili kao izlet, ali mora da postoji breme domaćih zadataka koji bi se sastojali od gledanja filmova, TV serija, čitanja knjiga i slušanja muzike.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price