Kultura

Kako je tržište ubilo rokenrol i pobunu

Popularna kultura je i ranije bila u fokusu medijske pažnje, ali danas su mediji generatori svih dešavanja, pa i onih u muzici

/ Ilustracija Freepik
jan 22 2024, 05:00

Podeli

Stvaralaštvo u oblasti popularne kulture prati ekonomske zakonitosti, sledi kriterije industrijske i serijske proizvodnje i uklapa se u tržišne vrednosti. Na taj način ono se uvek nalazi na oštrici brijača – slepo sledeći zakone tržišta uporno se upire da održi korak sa umetničkim trendovima i ne propadne bespovratno u tamni bezdan kiča, koji predstavlja najniži stepenik masovne kulturne produkcije.

Postavlja se pitanje mogućnosti egzistencije umetnosti u ekonomskim uslovima potrošačkog društva i njemu korespondentnog mentaliteta. Današnji značaj potrošnje ogleda se u tome što ona ima veći domet od društvenih oblika proizvodnje. Od pedesetih godina minulog veka postajemo svedoci nastajanja potrošačkog društva i masovne potrošačke kulture. Konzumerizam, koji se ne da definisati izvan marketinga i reklamiranja, predstavlja suštinu društvenog razvoja modernizma.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price