Kultura

Jane Birkin, anđeo čuvar diskretnog šarma buržoazije

Sasvim drugačiji pogled na nasleđe subverzivne senzualnosti ikone (ne samo francuskog) 20. veka

: / Jean Adda / AFP / Profimedia
jul 17 2023, 05:00

Podeli

Otišla je Jane Birkin sa ovog sveta, onako nonšalantno kako je i po njemu hodala. Baš onakva kakvu je pamtimo: anđeo čuvar diskretnog šarma buržoazije, boho-boginja pre nego što su se današnje Instagram vedete što rabe taj hešteg na Instagramu rodile – iz svog stana ušuškanog u pariskom Petom arondismanu preselila se u legendu, kako je skrušeno to potvrdilo u nedelju francusko ministarstvo kulture.

Žena koja je svaku svoju manu pretvorila u joie du vivre, pa čak i taj akcenat “neodoljiv kao francuski macaron”. U isti mah subverzivna i senzualna – motrila je sa srebrnog ekrana i kultnih fotografija koketno začuđenim pogledom a svoju intrigantnu lepotu nosila sa izvesnom nelagodom, poput teškog zimskog štofanog sakoa koji je za broj veći.

Ipak, za pasioniranog lifestyle hroničara nadasve poput mene, najveći zaplet u priči je to koliko je Jane bila zajebano zanimljiv sagovornik na, čini se, baš svaku temu. Pročitavši gotovo svaki intervju u uticajnim naslovima sve dok sa masnog papira nisu masovno migrirali online (a i tad), rekao bih da nema novinara koji je odoleo da se razgovor sa njom bez pardona pretvori u esej potpisan sa “as told to…”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price