Kultura

Gde je nama naš Stounvol?

Osvajanje sloboda nigde nije teklo lako i brzo, a za tu borbu potrebno je mnogo hrabrosti, ali i strpljenja i odlučnosti

Photo by Jordan McDonald on Unsplash
jun 30 2023, 05:00

Podeli

Mesec jun se obeležava kao Mesec ponosa (Pride Month) u znak sećanja na Stounvolsku pobunu koja se odigrala 28. juna 1969. u Grinič Vilidžu u Njujorku, i na prvi Prajd održan godinu dana kasnije. Veliki broj zemalja u junu organizuje parade ponosa, te su u regionu u junu ove godine Mesec ponosa paradama obeležile Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo. U Srbiji je Beograd Prajd najavljen za nedelju od 4. do 10. septembra, ali to se kod nas nikad ne zna…

U odnosu na većinu zemalja, Srbija dramatično kasni sa priznavanjem prava LGBT+ zajednici. Jedna je od evropskih zemalja u kojima nisu dozvoljeni istopolni brakovi ni zajednice, zajedno sa Rusijom, Belorusijom, Litvanijom, Poljskom, Ukrajinom, Slovačkom, Moldavijom, Rumunijom, Bugarskom, Albanijom, Severnom Makedonijom i BiH, a pripadnici LGBT+ zajednice su izloženi permanentnoj diskriminaciji i nasilju. Upravo zbog strahovitih pritisaka koje u Srbiji trpe pripadnici ove zajednice, treba podsetiti da osvajanje sloboda nigde nije teklo lako i brzo, i da je za tu borbu potrebno mnogo hrabrosti, ali i strpljenja i odlučnosti.

Iskustva drugih država, a najviše Amerike gde su ostvareni najznačajniji iskoraci u 20. veku, pokazuju da je borba za građanska prava dugotrajan proces. Ako se vratimo skoro 250 godina unazad, predlog zakona Tomasa Džefersona iz 1779. koji je predviđao kastraciju gej muškaraca i odsecanje nosa lezbijkama, deluje zastrašujuće i maksimalno restriktivno, ali je u to doba ovaj predlog smatran liberalnim, jer je do tada predviđena kazna za homoseksualnost bila smrt. Narednih 200 godina od ovog Džefersonovog “pomaka” proteklo je u stigmatizovanju i kriminalizaciji pripadnika gej zajednice.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price