Kultura

“Deca zla”: Nažalost, još jedna srpska serija

"Deca zla" su previše zagazila u "politiku" da bi se vadila na to da su samo "krimi serija" u blago politizovanim okolnostima

Ilustracija VP
nov 21 2023, 05:00

Podeli

Kako vreme odmiče, a ja sve više ne gledam nove srpske serije (i niko da mi drekne – “Ne znaš šta propuštaš!”), sve mi se više čini da je uz “Porodicu”, koja uprkos brojnim manama svoj renome drži visokim ambicijama i promišljenim plasmanom, još jedino “Blok 27” bila čudo od serije (a isporučio nam ju je isti ovaj Firefly kao i “Decu zla”), a “Crna svadba” je to mogla da bude. I to od svih novih, srpskih, (nazovi) “prestižnih” serija koje su od 2000. naovamo snimljene i emitovane! U takozvanom “zlatnom vakuumu srpske televizije”.

Majke mi, ne želim da se nešto posebno strovaljujem na “Decu zla” i verujem da je ona i vama, kao i meni, i mom Velikom uredniku, zapala za oči samo zato što je to “prva srpska serija na HBO-u”. Što, kao, treba da implicira da se radi o materijalu koji zadovoljava (evropske?) standarde HBO-a, pa se, kao, radi o “našem konju” u svetskoj TV trci. Ali ne. Ovo je ista ona srpska serija koju ćete posle treće-četvrte epizode bataliti kao što ste (nadam se!) mnoge pre nje, na kanalima od RTS-a, Prve, N1, do onih “premijum”. Nesrećni što gubite vreme na sadržaj koji ne samo da ne govori ništa o vašem životu, nego to čini na ponižavajuće (nezabavne) načine.

Najveći problem svih naših serija je što na našem TV tržištu nema dovoljno para za sve njih, usled čega sve izgledaju od “jadno” do “jadnije nego što je trebalo”. Ne znam, niti želim da sebi navlačim betonske cipele i raspitujem se koja vrsta interesa stoji iza štancovanja tolikog broja ispotprosečnih sadržaja, koje gleda samo ko mora, ali to svakako nije, niti može biti zato što vraćaju pare. Čak ni tu bedu koja je u njih, navodno, uložena. Usled toga, a “Ameri” su to naučno dokazali, gde nema koliko treba para, nema ni pristojnog sadržaja. Između te dve stvari stoji znak jednakosti čvrst kao srpska nesloga.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price