Kultura

Dilan Dog, noćna mora koja traje

Da li tih boljih dana ima za strip o Dilanu Dogu? To je velika misterija. Serijal je bukvalno resetovan, suva drenovina isceđena i novoj urednici ostaje veoma težak posao da stvari održi bar na kakvom-takvom nivou

/ Ilustracija VP / AI
okt 09 2023, 05:00

Podeli

Oktobra 1986. godine, na kioscima u Italiji pojavila se prva sveska avantura novog strip junaka koji će potpuno izokrenuti naglavačke poimanje devete umetnosti, postati instant hit i kultni klasik a u vezi s kojim će veliki Umberto Eko izreći svoju čuvenu i često citiranu misao: “Mogu da čitam Bibliju, Homera i ’Dilana Doga’ danima i da mi ne dosadi.”

Od tog trenutka do sada, u svetu je prodato preko 60 miliona primeraka “Dilana Doga” a on je od veoma hrabrog žanrovskog iskoraka kuće “Boneli” postao, uz neprikosnovenog Teksa Vilera, najpopularniji junak ovog izdavačkog giganta.

Bonelijeve stripove je u SFRJ izdavao novosadski “Dnevnik” i oni su dostizali vrtoglave tiraže. Međutim, najpopularniji, pomenuti “Teks”, nije bio baš toliko tražen među Jugosima. Oni su voleli neke druge junake, prevashodno Zagora, onda Bleka Stenu, Komandanta Marka, Malog Rendžera… “Teks”, čiji tiraži su u Italiji dostizali milionske primerke, od naših čitalaca bio je okarakterisan kao strip u kome se “mnogo priča” a ima malo akcije. Za razliku od Zagora, koji je bio neka kombinacija Supermena i Tarzana, samo na Divljem zapadu, i čije epizode su bile krcate akcijom, plitkim humorom, te raznim žanrovskim uticajima…

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price