Kultura

Da porodica Roj može da zamisli svoju muziku, kako bi ona zvučala?

Muzika u seriji "Succession" – od inspirativnog plagijarizma do ultimativne teme 21. veka i nazad

Porodica Roj / Foto LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia
jul 24 2023, 05:00

Podeli

Završila se četvrta, poslednja sezona HBO serije “Succession”.

Sabrali smo utiske i smestili je na policu najbolje TV serije svih vremena ne samo zato što je ovaj TV fenomen oživeo grčku tragediju sa šekspirovskim negativcima i frojdovskom analizom disfunkcionalnih porodičnih odnosa, već i zbog toga kako je ta grčka tragedija oživela. Smestili smo je na policu “najbolje TV serije svih vremena” zbog miksa crne komedije i tragedije toliko svojstvenog za autora serije Džesija Armstronga (Jesse Armstrong) koji kroz humor upakovan u suve i reske dijaloge prepune psovki raskrinkava najlukavije, a ponekad najnekompetentnije ljude na vrhuncu moći. Smestili smo je na policu “najbolje TV serije svih vremena” i zbog muzike koja je stekla kultni status, kako kod publike, tako i kod kritike koja ju je nazvala ultimativnom TV temom 21. veka.

Osim što je zabeležila rekordnih 23.445.165 pregleda na Spotifaju (18. jula 2023), inspirisala je i bezbroj mimova koji su preplavili društvene mreže. Na primer: Majkl Džordan u autobusu sluša muziku iz “Successiona” pred ključnu utakmicu Čikago Bulsa, ili Džoker – Hoakin Finiks pleše na stepenicama uz muziku iz špice. Da je “Succession” Netflixova serija, sasvim sigurno bi dovela do potresa u statistici i prebrojavanju ušteđenog vremena, jer gledaoci bi prestali da dodiruju skip intro dugmence koje je Netflix instalirao avgusta 2017. godine, a sve sa ciljem da svojim korisnicima koji ovo dugme inače pritisnu 136 miliona puta na dan uštedi 195 godina kumulativnog vremena.

Od prvih minuta serije hip-hop se u ulozi imanentnog zvuka klacka sa klasikom, a vezan je za bustovanje Kendalovog samopouzdanja kao i za dodatne komentare na temu privilegovanih belaca. Uvođenje hip-hopa doprinelo je i širenju muzičkih granica i originalnosti partiture

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price