Kultura

Čije su naše kafanske pjesme?

Kako su "Ivanova korita" krenula u novi život, i kako su nas prevarili Manjifiko, Dino Merlin, Bora Čorba i Ivica Dačić

/ Ilustracija VP
dec 31 2023, 06:30

Podeli

Jedan snimak je prodrmao Instagram, a zatim i portale. Na tom snimku Aleksandar Vučić i Jakov Milatović nazdravljaju vinom, lagano uživaju u večeri, a muzičari im sviraju pjesmu “Ivanova korita”. Nekad je takav susret predsjednika dvije države bio nezamisliv, a tek što je zvučalo nemoguće da sjede u kafani i pjevaju. Lijepa je to pjesma, ima u sebi malo etno-patetike, a to što su je tom prilikom odsvirali muzičari, a političari otpjevali, spralo je lošu karmu sa te pjesme.

Bol boluje lijepa Anka / pojila je vodom majka / bistrom vodom sa izvora / sa korita Ivanova.

Treštala je sa zvučnika ta pjesma svaki put kad bi DPS ili Milo pobijedili na izborima, a to je bilo prečesto posljednjih trideset godina. Bila je to nezvanična himna DPS-a. Zato je i dobro što se na videu čuje baš “Ivanova korita”, jer vrijeme je da je DPS ispusti iz ruku i usta, i da se pjesma vrati kafani u potpunosti. Neka joj je sa srećom novi život!

Ali postoji još jedna pjesma koja bi bila idealna za susret dva predsjednika, pjesma koja na čudan način spaja Srbiju i Crnu Goru.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price