Čuvari formule, Dragan Bjelogrlić
Kultura

Bjelogrlić je sačuvao formulu za uspeh

"Montevideo" je bio za nas i za suze uz "Pukni zoro". "Toma" je bio za Jugoslaviju. "Čuvari formule" su evropski film, za njih, o nama

Čuvari formule, Dragan Bjelogrlić “I ništa više neće biti kao pre”, “Čuvari formule” / Screenshot YouTube/Čuvari formule
nov 18 2023, 08:47

Podeli

Ako ste ovih dana, kao i svi, skrolovali društvene mreže, teoretske šanse da niste videli klip u kome troje mladih ljudi, bez kose, u bolničkoj odeći igra uz taktove čuvenog šlagera “Čamac na Tisi” u izvođenju Dušana Jakšića i Olivere Marković su ravne nuli.

U slučaju da ste ipak preskočili, izvinite na spojleru, ali u pitanju je scena iz najnovijeg filma “Čuvari formule” srpskog glumca, reditelja, scenariste i producenta, Dragana Bjelogrlića. Ta igra tih ljudi kojima se sa lica čita nesreća koju su preživeli, uz te svima dobro poznate note i tekst koji kaže da “nikad više neće biti kao pre”, kod gledalaca izaziva nekakvu čudnu sreću.

Bez obzira na to da li znaju kontekst ili ne. Bez obzira na to da li su videli ceo film ili samo ovaj isečak, gledaocima je jasno da je taj ples onaj Šeherezadin ples koji vam ne dozvoljava da stanete.

Za one koji ipak ne znaju o čemu pišem, scena izgleda ovako: ide prvo muzika, pa jedan momak koji kako onomatopejski, tako i pantomimom oponaša sviranje saksofona, pa drugi momak koji u taj Šeherezadin ples uvlači devojku, nakon čega prvi momak pokušava da u isti pozove i bolničarku. Ona, istina, zaigra nekoliko taktova, ali se onda ipak povuče, a u tom lancu ponovo ostaju njih troje.

Ta scena, na izvestan način, sažima u sebi čitav film “Čuvari formule” sa podnaslovom “Lančana reakcija” koji govori o nesreći koja se desila 1958. godine na Institutu u Vinči.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price