Kultura

Kako se bira naš kandidat za Oskara: Čuvari formule u izgubljenoj zemlji

Bez ikakvog obrazloženja, Filmski centar Srbije je prošle nedelje saopštio da će film "Što se bore misli moje", režisera Milorada Milinkovića, biti kandidat za najprestižniju svetsku filmsku nagradu. To je, ne samo zbog vela tajnosti koji je sve pratio već i zbog tri druga prilično jaka kandidata – a koji su ignorisani – uzburkalo duhove na učmaloj kulturnoj sceni Srbije

/ Ilustracija VP / Screenshotovi
okt 07 2023, 05:00

Podeli

Nešto se dogodilo pre desetak dana. Za najveći deo neupućene javnosti, bilo je to skroz iznebuha – bili smo nepripremljeni na taj slučaj, zbog čega su i reakcije bile burne. Bilo je mnogo onih, čini se, koji su znali šta se sprema, ali nisu ništa rekli. Na čijoj su strani bili – pa i to će se, verovatno, jednom saznati.

Da sažmemo stvari, neko je na svoju ruku – da li? – odlučio da uradi nešto što može da ima dalekosežne posledice po Srbiju i njeno društvo. Ko? Isprva nije bilo jasno, odgovor na to pitanje saznaćemo tek nakon nekoliko dana. Zašto? Ni to nije lako reći. Svi imaju neke sumnje, svi imaju neke teorije, svi se pitaju sa čijim znanjem i po čijem nalogu.

Tako je izgledao scenario – heh, scenario – po kojem je izabran srpski kandidat za nagradu Oskar.

Iznebuha, dakle, samo jednom rečenicom – kao da je kratki metar, pobogu! – i bez ikakvog obrazloženja, Filmski centar Srbije je prošle nedelje saopštio da će film “Što se bore misli moje”, režisera Milorada Milinkovića, pokušati da se progura u uži, pa najuži krug za najprestižniju svetsku filmsku nagradu. Film “ŠSBMM”, inače, govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića iz žanra, kako producenti navode, političko-istorijskog trilera.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price