JESI LI VIDEO OVO?

Nema sveca koji će nama pomoći

I danas, trideset godina od raspada Jugoslavije, naše se zemlje bešavno nastavljaju jedna na drugu

/ FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Profimedia
dec 20 2023, 12:01

Podeli

Ante Tomić i Dragoljub Draža Petrović se na sajtu Velike priče dopisuju u novoj kolumni “Jesi li video ovo?”

***

Dragi moj prijatelju,

Čitajući o tvojoj ideji da iz crkve u Sofiji ukradeš mošti kralja Milutina i doneseš ih srpskoj opoziciji, ne bi li čudotvorne kosti sveca pomogle luzerima da na izborima pobijede Aleksandra Vučića, došla mi je u misli epizoda otprije nekoliko godina, kad je u Hrvatsku iz Padove doputovalo neraspadnuto tijelo Leopolda Mandića. Toga kotoranskog redovnika, kojega je papa Pavao Šesti hiljadu devetsto sedamdeset šeste proglasio blaženim, a Ivan Pavao Drugi sedam godina kasnije unaprijedio u sveca, ovdje se drži vrlo moćnim nebeskim zagovornikom. Mnogima je pomogao da odzdrave, čak i beznadnim slučajevima od kojih su liječnici digli ruke.

Znaš već kako idu žanrovske svetačke priče, medicina je bila bespomoćna, kirurški zahvat nije bolesniku donio nikakve koristi. “Otvorilo ga i zatvorilo”, kako bi rekao naš narod. Nesretnik je bio gotov za umrijeti, kad ga je netko savjetovao da se pomoli svetom Leopoldu i on svojim zadnjim umirućim dahom šapnuo nekoliko Očenaša i Zdravomarija hrvatskom svecu. I, moj sinko, šta ti je za vidjeti, ovome se istog trenutka vratila boja u obraze i snaga u ruke i noge. Skočio je iz postelje i za večeru pojeo cijelo pečeno pile. Da ne duljim, ima tome deset godina, a on i danas igra tenis, trči polumaratone, skače s padobranom i s novom, sedamdeset godina mlađom ženom podiže dvogodišnje blizance, Jakova i Roka.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price