JESI LI VIDEO OVO?

Ante Tomić piše Draži Petroviću: Majstori, majstori (skrivaju se bolje od Radovana Karadžića)

U Hrvatskoj je nedostatak kvalificiranih radnika možda nešto uočljiviji jer im je lakše naći posao u Europskoj uniji, ali ni u Srbiji nije bitno drugačije

Ilustracija VP
apr 19 2023, 06:00

Podeli

Ante Tomić i Dragoljub Draža Petrović će se na sajtu Velike priče dopisivati u novoj kolumni “Jesi li video ovo?”

Ovde možete da pročitate prethodni tekst Draže Petrovića.

***

Dragi Dražo,

Majstori, kažeš. To je najgora vrsta ljudi. Majstore valjda ni u HDZ ne primaju. Nađe se, istina, ponekad pošten, stručan, vrijedan i pouzdan vodoinstalater, moler, električar ili keramičar. Netko čist i obrijan, ne pije i ne puši. Račun mu nije nekoliko nasumično nažvrljanih brojeva na komadu papira istrgnutom iz bloka na kvadratiće, već je u kompjuteru pedantno popisao sve troškove, isprintao i donio kao dokaz da te ne laže i ne mulja. Takvog je majstora merak gledati dok radi, oduševljava te kako je ozbiljan i precizan, kako mu se uzorak tratinčica na pločicama u kupaonici savršeno poklapa, kako su mu zidovi nakon gletovanja besprijekorno ravni. Njemu nigdje ništa ne strši i ne zapinje. On se ne žali na prethodne majstore, ne traži ispriku ni za što. Pravi Ivica Osim Švabo.

Negdje je vjerojatno u Austriji ili Njemačkoj i izučio zanat. Pretpostavljaš to po njemačkom alatnom nazivlju, kad zapovijeda svome pomoćniku, autoritativno kao kirurg sestri instrumentarki, da mu doda vaservagu, šarafciger, bormašinu, švajsmašinu, gedore, hobler, špatulu, izolirbandu ili neke od zbunjujuće mnogo vrsta kliješta. Ima vjerojatno neke nastranosti, plod je nekog skrivenog sadizma činjenica da su Nijemci konstruirali kliješta za svaku, pa i sasvim sitnu, beznačajnu svrhu: cvikcange, špicange, rolcange, kombinircange, gripcange, flahcange, papagajcange, bigecange, lohcange i revolverlohcange. Postoje navodno i kliješta po imenu enšraubencange, ali ja ih nikad nisam vidio niti znam čemu služe.

Ali, da se vratim na majstore. Nađe se, rekao sam već, katkad ovdje poneki dobar, ispravan. Netko kome možeš bez straha pružiti ključ stana i kazati mu: “Evo ga, šefe. Kad završiš, vrati.” Takvi su, međutim, izvanredno rijetki. U našim majstorima nesretno se sreo čitav niz loših osobina, ništa ih nije zaobišlo, ni lijenost, ni aljkavost, ni lažljivost, ni drskost, ni gramzivost. Balkanske mufljuze čitavo vrijeme valja držati na oku. U zatvoru sa osobito strogim mjerama nadzora. Ostaviš li ih samo minutu same na gradilištu, oni će napraviti neki užas, spojiti dimnjak na ventilaciju ili vodu na struju, sve će vas nehotično poubijati.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price