Društvo

Zašto su zanimljive crnogorske čitulje

Smrt se u Crnoj Gori doživljava ili neozbiljno ili preozbiljno. Umrlice su mjesto koje ne služi samo kao oglasna tabla, već prevazilazi svrhu i postaje nešto poput portala za komunikaciju

Čitulje / Ilustracija Velike priče
maj 18 2024, 05:00

Podeli

Poznato je da su sahrane u Crnoj Gori nalik pozorišnoj predstavi, ali nikad nisu opšte mjesto. Govor je punchline te precizno osmišljene drame, a umrlice, odnosno čitulje su nešto posebno. One se dugo tumače i katkad su to šifrovane poruke. Poslednji pozdravi su after movie.

Nakon Drugog svjetskog rata, Beograd je imao Borbu, Sarajevo je imalo Oslobođenje, a u Crnoj Gori je ekvivalent takvih novina bila Pobjeda. Naziv Pobjeda je apsolutno odgovarajuć tradiciji megalomanije i herojstva. Zajedno smo se svi borili i oslobodili, ali samo mi smo pobijedili.

Upravo u Pobjedi objavljivalo se najviše umrlica, jer je dugo bila jedina i imala je dobru distribuciju. Nekad je slogan Pobjede bio “Novina od riječi” a kad je Pobjeda zapala u krizu i kad ju je narod kupovao samo da bi vidio ko je sve umro da nekome ne preskoče sahranu i ne obrukaju se, govorilo se da Pobjedi treba promijeniti slogan iz “Novina od riječi” u “Živimo od mrtvih”.

Krajem devedesetih godina prošlog vijeka pojavila se i dnevna novina Dan. Pobjeda je prešla na latinicu, a Dan je kontrirao i forsirali su ćirilicu. Nije to bila jedina podjela, već je Pobjeda bila državna i na liniji nezavisnosti, dok je Dan gazio opoziciono i važio za platformu ideje o zajedničkoj državi. Tako su se podijelili i mrtvi, pa se gledalo ko je od preminulih završio u Danu, a ko u Pobjedi. Po tome se jasno vidjelo “ko je za koju opciju”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price