/ "© Ehrt / akg-images / Profimedia"

Teolog koji nas je tjerao da zagrlimo Srbe

Šta je Jürgen Moltmann govorio o Chomskom, Umbertu Ecu, Dawkinsu, Darwinu, ateizmu, nadi, humanizmu...

jun 10 2024, 05:00

Podeli

Jürgen Moltmann (Hamburg, 8. aprila 1926. – Tübingen, 3. juna 2024.) bio je njemački teolog, poznat kao začetnik dva teološka pravca koja i danas imaju veliki utjecaj na teologiju: teologija nade i teologija križa. To je teolog kojeg bi Hrvati i Srbi nužno trebali čitati. Učio ih je bratstvu.

Kao mladić, želio je postati matematičar i atomski fizičar, o teologiji nije ni sanjao, to je bilo sasvim strano njemu i njegovim interesima. To nije niti najmanje čudno, jer i sam više puta spominje kako potječe iz jedne liberalne obitelji, u kojoj se više proučavalo Lessinga, Goethea i Nietzchea, negoli Bibliju. Kršćanstvo i Crkva bili su mu slabo poznati.

Iz takvog okruženja, kao sedamnaestogodišnjak odlazi u vojsku, te je nakon dvije godine na bojištu, tj. 1945. god. i zarobljen. Tada prolazi teško razdoblje svog života, po koncentracijskim logorima u Belgiji i Škotskoj. No, to teško razdoblje istovremeno je i, kako je govorio, ”milosno razdoblje”, počinje dublje razmišljati o vjeri i kršćanstvu. To razdoblje svakako možemo smatrati prijelomnim razdobljem njegovog vjerničkog života, tu se ”rađa” Moltmann kao vjernik. Tu se modelira čovjek koji će postati vodeći protestantski teolog druge polovine XX. stoljeća, pa sve do danas.

Ratne strahote i ratna razaranja koji su bili prisutni u tom okruženju čovjeka ne mogu ostaviti ravnodušnim. Kući se vraća nakon pet godina po raznim ratištima i koncentracijskih logorima, kao kršćanin i s odlukom da studirajući teologiju bolje upozna vjeru i njezinu snagu iz koje izvire nada koja mu je spasila život.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price