Društvo

Pravoslavni presedan, Angelica je đakonisa: Kako će sad reagirati Papa?

U Aleksandrijskoj patrijaršiji (gdje su mnoge stvari počele), odnedavno imamo ženu (osporenu) đakonisu. S obzirom na Papin zazor od autoritarnih odluka i pravorijeka mogao bi se stvarno odlučiti djelovati. Odluku mora donijeti

Đakonisa Angelica, Zimbabwe / Foto: Mitropolija Zimbabwe
maj 20 2024, 12:39

Podeli

Angelica Molen iz Hararea zaređena je za đakonisu Pravoslavne Crkve, što je epohalni čin. Zaredio ju je mitropolit Serafim iz Zimbabvea koji pripada Aleksandrijskom patrijarhatu (i cijele Afrike), a uz odobrenje patrijarha Theodorusa i Svetog sinoda (jednoglasnom odlukom).

Ređenje se dogodilo 2. maja u WaterFallu, na Veliki četvrtak. Patrijarhat se oglasilo priopćenjem 11. maja i daje dobrodošlicu đakonisi koja će imati puno posla u krštenjima odraslih, najviše.

Sinoda Crkve se od 2016. bavila proučavanjem pitanja ređenja žena za đakonise, odnosno vraćanjem žena u tu službu, prisutnu u prvim stoljećima Crkve, ali molbe za ređenje žena u Africi postoje, najmanje, od 1855. godine.

Đakonisa Angelica se osim teološkim stvarima bavi geografijom i ekologijom, a niz godina je radila kao animator u pastoralu mladih u misiji svetog Nektarija u Harareu.

Vijest je dovela do rasplamsavanja rasprave o temi ženskog đakonata koji je postojao u drevnoj Crkvi, njegovoj biti i karakteristikama te o mogućnostima njegove obnove danas. Tako, na primjer, ruski misionar koji djeluje u Africi, o. Georgij Maksimov izražava nezadovoljstvo i slučaj smatra velikom greškom. Kaže da su mu mnogi afrički sveštenici pisali, posramljeni ovom viješću. Njihova zbunjenost je opravdana, kaže, i pojašnjava da tu nešto duboko nije u redu.

Mitropolit Serafim je rekao: “Ona će činiti ono što čini đakon na Liturgiji te u svim sakramentima u našim pravoslavnim službama”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price