Društvo

Na Zapadu se rasisti i fašisti makar malo kriju

Sjetio sam se Veselina Vujovića kada sam čitao vijest o Fincima koji su šokirani otkrili da je njihova ministarka financija i vođa radikalno desne stranke Pravi Finci, Riika Purra rasista

Ilustracija VP/Profiemedia
jul 19 2023, 05:00

Podeli

Legendarni Veselin Vujović dugo je vremena uspješno vodio slovensku rukometnu reprezentaciju i sa njom je 2017. osvojio brončanu medalju na svjetskom prvenstvu u Francuskoj, jedinu medalju koju je neka slovenska momčad ikada osvojila na svjetskim prvenstvima. “Znate li ko je bio četvrti na Olimpijskim igrama u Riju?!” urlao je Vujović tada na svoje igrače koji su još u 40. minuti utakmice gubili od Hrvatske osam golova. “Ne znate?! Niko ne pamti četvrtoga! Sad morate dati sve od sebe! Igrajte kao da je kraj svijeta!”

Tako je urlao Veselin. I nakon što je njegovim igračima uspjelo nemoguće, mnogi su zasluge za to pripisali upravo njemu odnosno njegovoj nevjerojatnoj energiji s kojom je igrače uvjerio da mogu i ono što je naizgled bilo nemoguće. Ali već dvije godine kasnije Veselin Vujović odstupio je sa mjesta selektora zbog lavine kritika koje su uslijedile nakon što je poslije poraza u garderobi nasrnuo na jednog od svojih igrača i navodno vikao “Ubiću te!”. Veselin Vujović je sve to tada duhovito prokomentirao: “Zaposlili ste me zbog mog temperamenta, a sad me zbog njega protjerujete!”

Sjetio sam se Veselina kada sam čitao vijest o Fincima koji su šokirani otkrili da je njihova ministarka financija i vođa radikalno desne stranke Pravi Finci, Riika Purra rasista. Izvinjavam se Veselinu zbog ove nepoćudne paralele, ali zaista mi se čini da bi uboga Riika u svoju obranu mogla parafrazirati upravo legendarnog jugoslavenskog rukometaša i reći: “Zaposlili ste me zbog mog rasizma, a sad me zbog njega protjerujete!”

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price