Društvo

Kako zabraniti nekome da uđe u Srbiju?

Nekoliko slučajeva ljudi koji nisu uspeli da uđu u Srbiju, pa tvrdnje bivšeg direktora BIA kako on o tome odlučuje, ponovo su aktuelizovali pitanja u čijoj se nadležnosti izdavanje zabrana ulaska uopšte nalazi, ali i u kojim situacijama i po kojim procedurama ih je dozvoljeno pokretati. A procedura postoji, mada je malo kome jasna

Ilustracija / ERKAN OZAN OKCUOGLU / Alamy / Alamy / Profimedia
feb 13 2024, 05:00

Podeli

Pevačice Selma Bajrami i Jadranka Barjaktarević, reperi Jala Brat i Buba Koreli, glumac i pisac Feđa Štukan, bivša ministarka u crnogorskoj vladi Jovana Marović – svi oni su “poljubili vrata”, pardon, granični kamen Srbije i vraćeni su odakle su došli. Njihovi gresi su različiti, neko je stavljen na crnu listu zbog pokreta rukama, neko zbog jednog promenjenog stiha, neko zato što je podržao proteste “Srbija protiv nasilja”. Uz to, Štukan je naveo da “ne postoji nikakav pisani trag o tome ko je, kada i zašto odlučio da ne sme da uđe u zemlju”.

Pored “naših” (iz regiona), kako zabrana ulaska u Srbiju zaista izgleda, na svojoj koži osetio je i Petar Nikitin, ruski aktivista poznat po svojim proukrajinskim stavovima i organizovanju protesta protiv ruske agresije na Ukrajinu, čovek kom je u julu prošle godine, po povratku iz Portugalije u Beograd gde već sedam godina živi, takođe po naređenju BIA, izdat nalog za deportaciju. U pisanoj odluci kojom je tom prilikom Nikitinu zabranjen ulaz u Srbiju kao argument je navedeno da je „na snazi zaštitna mera udaljenja, odnosno mera bezbednosti proterivanja stranca”, ali kako je njegov advokat kasnije objasnio, takva mera zapravo nikada nije ni doneta jer bi nju mogao da donese isključivo sud, i to u postupku u kom bi pozvao i Nikitina i njegovog branioca da se izjasne o navodima.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price