Biznis business week

Unutar plana i programa najveće kompanije na svetu

Na početku nove godine započela je neviđena trka na Volstritu – Microsoft i Apple bore se za mesto najvrednije kompanije. Iako je Apple prva kompanija čija je vrednost prešla tri biliona dolara, berzanski analitičari tipuju na Microsoft. Ali ne zato što je Microsoft 30 godina konstantno među pet najvrednijih firmi već zbog uverenja da kupovinom njegove akcije kupuju budućnost. Kakva je to poslovna filozofija koja Microsoft tri decenije drži u vrhu najvrednijih kompanija? Kako je Microsoft učestvovao u šest tektonskih promena industrije

Bil Gejts sredinom devedesetih, na konferenciji za štampu / Foto JON LEVY / AFP / Profimedia
мар 04 2024, 05:00

Podeli

Smena je visila u vazduhu. Bilo je samo pitanje dana kad će se dogoditi. I desila se 12. januara. Akcije kompanije Microsoft porasle su na kraju tog radnog dana (i radne nedelje) Njujorške berze na 388,47 dolara (1,0 odsto rasta), što je tržišnu kapitalizaciju Microsofta podiglo na 2,89 biliona dolara. Istovremeno, akcija glavnog konkurenta, kompanije Apple, porasla je samo 0,2 odsto što je joj donelo tržišnu kapitalizaciju od 2,87 biliona dolara. Bio je to prvi put od novembra 2021. da je Microsoft više vredeo od Applea. Događalo se i ranijih godina da je Microsoft prednjačio na Volstritu i bio vrednija kompanija od Applea, ali sada su sume vrednosti tako velike da je rivalstvo dvaju tehnoloških giganata dostiglo tačku usijanja.

Naravno, mesto berzanskog lidera nije zagarantovano i “mrtva trka” između dva tehnološka giganta se nastavlja što se pokazalo samo nedelju dana kasnije kad je Apple ponovo preuzeo primat jer je njegova akcija porasla za tri dolara a akcija Microsofta pala za dva dolara. I tu nije bio kraj – 24. januara akcija Microsofta privremeno je skočila na 405,63 dolara, što je tržišnu kapitalizaciju kompanije podiglo na nešto iznad tri biliona dolara, ali je na zatvaranju Volstrita vrednost Microsofta ipak bila “samo” 2,99 biliona dolara.

Iako dnevne fluktuacije cene akcije nisu suštinski odraz vrednosti kompanija, aktuelna trka ovih dveju kompanija nagoveštava zanimljivo rivalstvo u budućnosti, koja je – ako se posmatra iz današnje perspektive – na strani platformske kompanije Majkrosoft. Mada ne treba smetnuti s uma da je Apple doskoro bio prva kompanija koja je prešla vrednost od tri biliona dolara (3,1 bilion – 14. 12. 2023). Objašnjenje koje dugoročno favorizuje Microsoft je jednostavno – berza je ogledalo kapitalizma a u srži kapitalizma je kupovina budućnosti. Kad se gleda samo Appleov prihod od iPhone-a, on je veći od celog Microsofta jer generiše više novca nego ceo Microsoft. Ali Microsoft ipak prestiže Apple jer ga investitori na berzi prepoznaju kao pionira u cloud computingu i veštačkoj inteligenciji (AI). Dakle, nije uopšte važno koliki prihod neka kompanija pravi danas, važno je šta će ona da radi u budućnosti, koliko je to inovativno i koliko disruptivno. Gledajući dalje unapred (fiskalna 2025. godina), berzanski analitičari očekuju da će prihod i zarada kompanije Apple porasti šest do osam odsto a prihod i zarada Microsofta porasti 15 odsto. Očekivanja su da Microsoft može da nastavi da zadivljuje investitore fokusom na oblak (cloud) i generativnu veštačku inteligenciju što će podsticati njegov rast i tržišnu vrednost dok Apple tek treba da dokaže koliko je inovativna i sposobna kompanija da portfolio proširi izvan posla s iPhone-om. “Microsoft ima jasnu šansu da nadmaši Apple 2025. i da poveća prednost kao najvrednija kompanija na svetu”, smatra Leo San, iz konsultantske firme Motley Fool. U prilog ovakvim mišljenjima može da posluži i objašnjenje zašto je Microsoft pretekao Apple – povećanje vrednosti njegove akcije nastao je iz rasta poslovanja u oblaku, rasta posla s veštačkom inteligencijom (očekivanja s razvojem u budućnosti) i preuzimanjem proizvođača video-igara Activision Blizzarda, a pad vrednosti Apple akcije objašnjen je padom prodaje iPhone-a u Kini (trenutno finansijsko poslovanje).

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price