Biznis

Majkl Milken, na kraju je morao da plati cenu

Kojim je čarobnim štapićem demokratizovao kapital i stvorio do tada neviđen kapitalizam? Da li ga je Volstrit smestio u zatvor iz osvete ili ga je društvo poslalo iza rešetaka da bi se odbranilo od pohlepnog predatora? Bankar koji je stvorio Teda Tarnera, Karla Ikana, Donalda Trampa... Čemu je osamdesetih godina prošlog veka služio "Predators' Ball"?

Majkl Milken 2013. godine / Foto Patrick Fallon / Zuma Press / Profimedia
avg 04 2023, 05:00

Podeli

Milijarder Majkl Milken poklonio je 500 miliona dolara Centru za unapređenje američkog sna.

Ova vest i nije morala da izazove posebno interesovanje javnosti, mada suma od pola milijarde nije uobičajen poklon. Ali kad je začinjena opaskom Volstrit džornala da Milken “čini sve što može da ostane upamćen po filantropiji a ne po finansijskim zločinima”, onda informacija o donaciji dobija intrigantnu aromu pokušaja iskupljenja ali i podseća na ne tako davnu i turbulentnu prošlost Volstrita i sudbinu legendarnih ličnosti koje su na različite načine oblikovale najveće svetsko finansijsko tržište. Milken nesumnjivo spada u tu grupu ljudi, a njegova karijera kreće se između finansijskog genija/inovatora i osuđenog prevaranta/remetilačkog faktora finansijskog sistema SAD.

Majkl Milken ozbiljan je igrač na finansijskom tržištu mada ima sudsku zabranu da trguje hartijama od vrednosti. To mu je jedno od neprijatnih nasleđa s Volstrita iz vremena kad je stekao nadimak “junk bond king”. Danas je investitor milijarder koji ulaže u fondove privatnog kapitala, hedž fondove, fondove rizičnog kapitala i kompanije za upravljanje imovinom. Njegovo bogatstvo Forbs je procenio na šest milijardi dolara. Milken je i jedan od vodećih i najznačajnijih filantropa koji deo svog, ali i prikupljenog, kapitala preko porodične fondacije i Milken instituta (ekonomski trust mozgova) daje za medicinska istraživanja, promociju obrazovanja, zagovaranje tržišnog kapitalizma i pružanje jednakih šansi za uspeh svim stanovnicima Amerike. Njegov moto je da “finansije mogu da promene svet i stvore milione radnih mesta osnaživanjem ljudi obdarenih sposobnošću”.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price