Biznis

Magija silicijuma, softvera i kapitala

Pandemija koronavirusa, pokidani lanci snabdevanja, trvenja Kine i Tajvana i strah od kineske tehnološke dominacije pokrenuli su neviđeni investicioni ciklus u proizvodnji čipova. Intel ne štedi milijarde dolara da prvi "jaše" na tom talasu

Ilustracija / Imagecom / DPphoto / Profimedia
нов 10 2023, 05:00

Podeli

Najveći u svojoj istoriji kvartalni gubitak – 2,8 milijardi dolara – Intel je zabeležio u prvom tromesečju ove godine. U drugom kvartalu ukupan prihod kompanije pao je 15 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a u trećem kvartalu pad prihoda bio je osam odsto.

Investitori na Berzi nisu se, međutim, previše osvrtali na ovakve negativne poslovne rezultate i nastavili su da kupuju akciju Intela, što je izazvalo rast njene vrednosti. O tome svedoči podatak da je na zatvaranju Njujorške berze u petak 27. oktobra akcija Intela vredela 33 odsto više nego 3. januara. A ovogodišnji maksimum Intelova akcija dostigla je 12. septembra kad joj je vrednost (38,86 dolara) bila 45,4 odsto veća nego prvog radnog dana ove godine (26,73 dolara).

Nije neuobičajeno, naročito u slučaju visokotehnoloških kompanija, da pogled u poslovne knjige i pogled na Berzu nisu u saglasju. Kvartalni finansijski izveštaji o tekućem poslovanju Intela i dugoročna očekivanja ulagača u njegove akcije potpuno se razilaze.

Industrija čipova vredela je prošle godine 574 milijarde dolara i sposobna je da hrani “silikonomiju” do procenjenih osam biliona dolara

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price