Lajpcigov dom
Biznis business week Sport

Red Bullov nogomet, po mjeri energetskog pića

Zvezda će u Ligi prvaka igrati protiv tima koji dobija krila

Lajpcigov dom Lajpcigov dom / JAN WOITAS / AFP / Profimedia
okt 25 2023, 05:00

Podeli

Priča o najboljem marketinškom projektu na svijetu počinje 1984. u Bangkoku.

Dietrich Mateschitz je tih godina radio reklamnu kampanju za Blendax, njemačku kompaniju koja je bila vodeći europski proizvođač paste za zube. Planovi ekspanzije su uključivali širenje na azijsko tržište, tako da je Mateschitz često letio prema Tajlandu, Maleziji i Indoneziji.

Kada ti dalekometni letovi postanu svakodnevni, čovjeku se bio-ritam toliko poremeti da u jednom trenutku zaboravi i koji je dan i u kojoj se državi nalazi. To se dogodilo Mateschitzu. U sred bijelog dana je zaspao u taksiju na putu prema gradu i, kada se probudio, zatražio je od taksista da stane negdje kako bi uzeo kavu. Umjesto kave taksist mu je preporučio Krating Daeng i nakon samo jedne čaše Mateschitzov jet lag je potpuno nestao.

Krating Daeng  je bio samo jedno od desetaka sličnih pića na bazi taurina i kofeina kojih se moglo naći na ulicama Bangkoka. Mateschitz se nije susreo s njima na prijašnjim putovanjima jer je većina njih bila kućne proizvodnje i vezana isključivo za lokal u kojem su se prodavali, a Krating Daeng je bio jedini koji je donekle komercijaliziran. Chaleo Yoovidhya je odlučio pakirati piće u bočice koje su bile namijenjene radnicima na plantažama u ruralnim dijelovima zemlje, ali ispale su zgodne za vozače koji su šleperima spajali tvornice iz unutrašnjosti s lukama na obali. Osim prodaje na kamionskim odmorištima i lukama daljnji distribucijski procesi nisu bili niti razmatrani, a kamo li razrađeni, ali Mateschitz je bio oduševljen produktom. Već na prvom sastanku je dogovorio suradnju s Yoovidhyom i tu je nastao Red Bull.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price