Kultura

Oči u oči sa “Mističnim jagnjetom”

Zašto savremeni svet ne bira umetnike koji su sposobni da stvore dela koja nikada neće umreti, poput ovog Van Ajkovog?

/ Arterra Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia
okt 13 2024, 05:03

Podeli

Poseta Gentu, tom veličanstvenom belgijskom gradu prepunom renesansnih čuda, pruža nam priliku da razmislimo o tome kako su se umetnici birali u prošlosti, kako se biraju danas, i zašto taj izbor u velikoj meri oblikuje naša percipiranja umetničke scene.

Da biste ušli u Katedralu Svetog Bava u Gentu i videli umetničko delo koje se u njoj nalazi, morate da platite zaista papreno skupu ulaznicu. Zapravo, to je verovatno jedino mesto na svetu na kom morate toliko da platite, a na kom zauzvrat dobijate mogućnost da uživate u lepotama jednog jedinog umetničkog dela.

Naravno, reč je o onom čuvenom Gentskom oltaru, odnosno slici “Mističnog jagnjeta” koju su naslikala braća Hubert i Jan van Ajk, 1432. godine. Cena ulaska u katedralu iznosi 16 evra, ali ta cena, rekao bih, opravdano je toliko visoka, jer je “Mistično jagnje” zaista jedna od najvažnijih slika u istoriji umetnosti. Zato su je, valjda, krali i Napoleon i Hitler.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price