Biznis Knjige

Kupi jeftino, prodaj skupo. Kupi skupo, prodaj još skuplje

Iako je uvreženo mišljenje da je osnovni postulat trgovine i čitavog biznisa kupiti jeftino i prodati skupo, ja zastupam drugačiji pristup. Smatram da je najbolje kupiti skupo jer si onda gotovo siguran da si kupio dobro.

/ Fotografija: Nebojša Babić
okt 10 2024, 06:03

Podeli

Kada nije osnivač i vlasnik Delta Holdinga, Miroslav Mišković je autor bestselera. Nakon ispovesti “Ja, tajkun”, izašla je i knjiga “Tajne zanata” (u izdanju Lagune), u kojoj ovaj biznismen piše o poslovanju na ovim prostorima.

Velike priče, uz dozvolu autora i izdavača, ekskluzivno donose feljton baziran na ovoj knjizi.

Sve nastavke pročitajte ovde.

***

Zavladao je strah. A strah nije prijatelj biznisa. Pandemija kovida je u zamahu, niko od nas ne zna kakav će biti ishod. Ono što znamo jeste da su nam hoteli prazni. Formalno nisu zatvoreni, ali suštinski gotovo da ne rade. Prihodi su bezmalo nula. Trpimo velike gubitke, dok je rad hotela praktično zabranjen. Čak i kad prođu zabrane okupljanja, veliko je pitanje kako će reagovati ljudi. Kad će se vratiti uobičajenom životu, poslovnim i privatnim putovanjima, izlascima? Da li se uopšte isplati dalje investiranje u ovaj biznis?

Kao i uvek, i u najtežim situacijama, pobeđuje strateški pristup. Pod jedan: godinama smo već u hotelskom biznisu, orijentisani ka kongresnom turizmu i poslovnom svetu. Pod dva: veliki smo investitor i jedna od retkih kompanija u regionu sposobnih da u ovoj oblasti bude ispred drugih. Pod tri: kovid će jednom proći. U zbiru, to znači samo jedno: podržaćemo naše hotele uprkos katastrofalnom poslovanju koje u ovom trenutku beleže. To nam omogućava dobro poslovanje ostalih naših biznisa.

I mi ulažemo u hotelski biznis u trenutku kad je on na dnu, kad drugi odlučuju da izađu iz njega ili jednostavno nemaju snage da izguraju još jednu krizu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price