Zeleni čaj
Zdravlje

Zeleni čaj je još bolji nego što mislite

On je poput dugoročne investicije u vaše zdravlje: može doneti značajne koristi ako postane deo vaše svakodnevne rutine

Zeleni čaj Da li su tiktokeri u pravu kada kažu da lekove za mršavljenje možete da bacite, jer gojaznost leči velika šolja zelenog čaja? / Ilustracija Freepik
sep 16 2024, 05:00

Podeli

Tekst iz Time magazina priredila je Nikolina Ilić.

Da li ste čuli priču o benefitima zelenog čaja? Nego šta nego jeste…

Zamenite kafu zelenim čajem i preporodićete se, pijte zeleni čaj 15 minuta pre svakog obroka i desiće vam se čudo, kuvajte ga na ovaj način, držite ga ovde, ovaj vam je bolji od tog… Milion načina pripreme, milion benefita, ali da li je zaista toliko dobar?

Nakon vode, čaj je najviše konzumiran napitak na svetu. I to sa razlogom, zaista je dobar za zdravlje. A od svih, zeleni je najbolji, kaže nauka.

Mnoge koristi zelenog čaja potkrepljene su naučnim istraživanjima, dok su druge zasnovane uglavnom na prepričavanjima. Na primer, influenseri ga ponekad porede sa ozempikom, sugerišući tako da je efikasan kao lek za gojaznost, samo prirodni. Ako vam se čini da preteruju, u pravu ste, kažu naučnici.

Ipak, može biti dobar saborac u borbi protiv gojaznosti i dijabetesa, poboljšanju zdravlja srca i mozga, pa čak i u borbi protiv raka.

Zeleni čaj mnogi opisuju kao „nutritivnog jednoroga”. Listovi čaja se ističu kao pravi dragulj prirode, s obzirom na to da sadrže više katehina nego bilo koji drugi napitak ili hrana, sastojka koji igra značajnu ulogu u zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanih starenjem.

Zeleni čaj, u odnosu na druge vrste, ima posebnu prednost zbog minimalne obrade koja mu omogućava da sačuva svoje najvrednije sastojke. Dok crni i ulong čajevi prolaze kroz fermentaciju koja smanjuje njihov sadržaj katehina, zeleni čaj, koji ne podleže ovom procesu, prednjači visokim koncentracijama zdravih sastojaka. Među njima se kao najmoćniji izdvaja EGCG (epigalokatehin galat), koji takođe pruža zaštitu ćelijama i bori se protiv upalnih procesa. „To je ono što čini zeleni čaj posebnim”, objašnjava Laura Akosta, docentkinja na Univerzitetu na Floridi i stručnjakinja za zeleni čaj.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price