Njujork: 400 godina na vrhu sveta

“Ne mogu a da se ne zapitam… Ima li više Njujorka u Njujorku?”

Kako se promenio najveći američki grad između dve serije sa Keri Bredšo

/ Craig Blankenhorn/Max / Hollywood Archive / Profimedia
avg 27 2024, 06:33

Podeli

Od kada je sveta i televizije, nije postojao lik čija je egzistencija glamurizovana u onoj meri u kojoj je to slučaj sa Carrie Bradshaw. Dok se teoretičari pop kulture upinju da racionališu kako je i da li je uopšte moguća takva luksuzna “potrošačka korpa” sa novinarskom platom – milioni su uživali u prizorima Njujorka kakav je nekad bio: živopisan, raskalašan, na pulsu najnovijih trendova.

Ko bi rekao da danas, tačno dvadeset godina nakon što je prestala da se emituje, originalna serija “pogađa žicu” gen Z baš kao što je tad činila mojoj generaciji (plus minus deset godina). I dok oni nešto od svega toga možda vide drugačijim očima, a verovatno opisuju sasvim različitim slengom, jedna stvar se i dalje nije promenila. Njujork je zauvek “peta drugarica” u svakom zapletu ove serije. Međutim, vremenska distanca od premijere prve epizode sada već davne 1998. postavlja jedno drugačije pitanje od onog Carrienog “Ima li seksa u gradu?” Sa svim društvenim promenama koje je Amerika (ali i ceo svet) prošao poslednjih decenija – koliko Njujorka je zaista ostalo od Njujorka kakav smo upijali tada sa malih ekrana?

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.