Ostalo

Kada će Manchester United postati ono što je bio?

Bolje za dve, najviše tri godine

/ Ilustracija VP / Profimedia
avg 24 2024, 05:35

Podeli

Kada sledećeg petka u ponoć po našem vremenu otkuca sat za kraj letnjeg prelaznog roka 2024, otpočeće poslednji avgustovski dan, 250. otkako je na Božićno veče objavljeno da je postignut dogovor.

Trinaest meseci ranije vlasnici Manchester Uniteda, porodica Glazer, stavili su na prodaju udeo u vlasništvu jednog od najvećih, najskupljih i najvažnijih sportskih brandova na planeti. Posle priličnog haosa i serije odlaganja iz trke su kao pobednici izašli grupa INEOS i njen predsednik sir Jim Ratcliffe, nekada dete grada, a sada drugi na listi najbogatijih Britanaca.

Bila je to tek najava raspleta, još dva meseca bila su potrebna da se utanače sve detalji, po kojima je INEOS postao manjinski vlasnik kluba, ali preuzeo de facto kontrolu nad poslovanjem i strategijom kluba.

United je tako postao krunski dragulj INEOS Sportsa, multisportskog projekta, koji obuhvata fudbalske klubove u još dve evropske i jednoj afričkoj državi, biciklistički klub, udeo u ekipi F1, kao i finansiranje elitnog atletičara, kultne ragbi reprezentacije i jedriličarske ekipe.

Osam meseci kasnije upravljačka struktura je kompletirana, približavamo se kraju prvog prelaznog roka pod kontrolom novog režima i vreme je za podvlačenje prve crte. Vežite se.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price