Sir Jim Ratcliff
Sport

Tri koraka za novi Mančester junajted

Život me je naučio da ne verujem dok ne vidim

Sir Jim Ratcliff Sir Jim Ratcliff / Martin Rickett / PA Images / Profimedia
feb 26 2024, 08:32

Podeli

Četiri stotine pedeset pet dana.

Nisam mogao da zaboravim datum kada je porodica Glazer izdala saopštenje kojim je “započet proces istraživanja strateških alternativa”, jer mi je bio rođendan. U teoriji lep poklon, ali znajući sa kim imam nezadovoljstvo, očekivao sam još mnogo muka. Tri meseca, možda i šest.

Ali petnaest, i to bez pravog odlaska? Tri bačena prelazna roka, prokockana energija koja je stigla onog dana kada se Case pojavio na terenu, pred meč sa Liverpoolom, kada su bukvalno svi očekivali i treći vezan poraz na startu sezone. Čak i kada su im tri brata i sestra odlučili da im je dosta svega, Avram i posebno Joel Glazer nisu se pokolebali i ostali su do kraja u svojoj ulozi totalnih negativaca.

Proces je tekao toliko sporo da je od trenutka kada su obe strane postale svesne da će postići dogovor i kakav će taj dogovor biti, na prelasku maja u jun prošle godine, prošlo više od šest meseci dok na Božićno veče sve nije obznanjeno. Čak ni tada proces nije bio gotov, a restart započet – nadležnim organima države i lige trebalo je još 58 dana, sve dok u utorak, 20. februara 2024, negde oko 21.15 po BST, Sir Jim Ratcliffe i njegov INEOS nisu i formalno postali vlasnici 27.7% Manchester Uniteda.

Već ovaj broj nameće jedan jasan zaključak, postavlja jedno pitanje i tera nas na razmišljanje.

Zaključak: Ne samo da su Glazeri i dalje tu, nego na osnovu svega što je do sada obelodanjeno (a s obzirom na veoma izražene PR sklonosti najvećeg sina Failswortha – o njima detaljnije u nastavku – sigurno bismo saznali za klauzulu da postoji) ne postoji nikakav usaglašen plan njihovog povlačenja iz tog položaja. Kroz javnu sferu mesecima su kružile razne teorije, po nekima će se otkup nastaviti postepeno, dok Ratcliffe ne stekne većinu, po drugima je plan bio da se preuzimanje kompletira za tri godine, ali od 24. decembra na ovu stranu ne postoji nikakav uverljiv nagoveštaj, da o dokazima i ne govorimo, da postoji ikakav plan te vrste.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price