Jet lag
Ostalo

Kako pobediti džet-leg

Nesanica, pospanost i moždana magla mogu da vam pokvare prvih nekoliko dana na odmoru. Ne možete da izbegnete džet-leg, ali možete da pratite neke savete kako biste se brže povratili

Jet lag Prilikom planiranja aktivnosti u državi ili gradu koji posećujete, uzmite u obzir i džet-leg / Ilustracija Freepik
avg 06 2024, 05:00

Podeli

Konačno ste stigli na destinaciju za odmor, ali umesto da se odmah sjurite do plaže ili neke znamenitosti, narednih nekoliko sati provodite u krevetu?

Za sve je kriv džet-leg. Stanje u kom cirkadijalni ritam vašeg tela – očekivano vreme spavanja i buđenja – nije u skladu sa vašom novom lokacijom, i stanje u kom oko podneva osećate umor, a tokom sitnih noćnih sati nesanicu. To se dešava kada putujemo na daleke destinacije, prebrzo da bi se naš mozak prilagodio. Evo nekoliko trikova koji pomažu u prebrođavanju džet-lega.

Promena rasporeda spavanja

Vremenska razlika i mesto na koje putujete u velikoj meri određuju stepen džet-lega koji ćete osetiti, objašnjava Džej Olson sa Univerziteta u Torontu.

Na primer, ako letite sa zapada na istok, i to putovanje podrazumeva da ćete proći kroz tri vremenske zone – pokušajte postepeno da idete u krevet i budite se sat vremena ranije, svakog dana, tri dana pre putovanja, preporučuje doktor Višes Kapur, osnivač Centra za medicinu spavanja Univerziteta u Vašingtonu. On takođe objašnjava da ako prelazite manje od tri vremenske zone ka zapadu, promene spavanja nisu neophodne.

 

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price