Sport

Najveći olimpijski uspeh

Malo je velikih trijumfa koji dobiju planetarni odjek, na prste jedne ruke se mogu izbrojati olimpijski šampioni koji tresu svet, kakvi su felpsovi, simone bajls, juseini boltovi i slični. Đokovićevo zlato jeste jedno od njih

/ Gao Jing / Xinhua News / Profimedia
avg 05 2024, 10:50

Podeli

Ostalo bi sve to nekako nedorečeno, karijera najvećeg ikada u svetu tenisa imala bi zjapeću rupu, ostala bi u fusnotana teniskih almanaha ta opaska – a ovo je parafraza izjave Novaka Đokovića posle polufinalne ponede nad Italijanom Lotencom Musetijem – da za svoju zemlju nije osvojio zlato ili srebro na Olimpijskim igrama. Tako je baš rekao Đoković posle plasmana u finale i vidno je bilo da je bacio ogroman teret sa leđa.

Čuj “srebro”!? U kom to univerzumu bi se ijedan srpski navijač rekao da je velika šteta što “Đoković, eto, nije osvojio srebro na Olimpijadi”?

Sportski narativi su retko kada utemeljeni na čvrstim činjenicama i vrlo često su podložni interpretacijama.

Kada Damir Mikec osvoji srebro na Olimpijskim igrama u Tokiju, onda je to “srebro koje sija zlatnim sjajem”, ili “nije važno koja je medalja, važno da je medalja”. A kada (sa Zoranom Arunović) osvoji zlato, onda je velika stvar što su uspeli da pobede u finalu, jer “niko ne pamti ko je bio drugi, samo se pamte pobednici”.

Novak Đoković je posle ovogodišnjeg finala na Vimbldonu, u kom je mlađani Karlos Alkaraz izdominirao – iako je treći na listi, nekako se uspostavio konsenzus da je on trenutno najbolji teniser sveta – pominjao i novu realnost na koju treba da se navikne. A to je upravo ta realnost, da je mladi Španac sada favorit kada igra protiv njega.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price