Sport

Neke stvari važe zauvek

Čitava karijera stala je u jedan turnir. Sa podignutim peharom na kraju. "Filip Šatrije" bio je Nadalova druga kuća. Đoković je provalio i uzeo mu sve

/ JB Autissier / Panoramic / Bestimage / Profimedia
jun 12 2023, 16:46

Podeli

Kakve, bre, jabuke?

Na kraju je na konferenciji za štampu bilo smešno, smejali su se svi novinari u Parizu koji razumeju naše jezike. I Novak Đoković se smejao jer ko bi zaista poverovao da je sa svojim boksom tokom meča u kojem je malo pre toga pobedio, raspravljao o urmama, vodi i bananama. U tom trenutku nije delovalo smešno.

“Ća ovaj pizdun opet izvodi”, rekao je sebi u bradu Goran Ivanišević sasvim sigurno, prepoznavši trenutak. “Sve manje judi znan koji ovo mogu trpit.”

Naravno, Ivanišević nije sa sobom u loži centralnog terena Rolan Garosa “Filip Šatrije” govorio o Novaku Đokoviću, nego o đavolu kog je na Novakovom ramenu prepoznao. To je isti onaj đavo koji je umeo da se ušunja u živote drugih velikih tenisera, da ih ispizdi, da im upropasti trenutke, da im promeni život. Ivanišević je sa njim godinama vodio borbu, pa ga konačno pobedio u onom vimbldonskom finalu. Đoković ga je pobedio 22 puta, ali zli teniski vrag i dalje ne odustaje.

Deset dana kasnije, nakon čvrstog zagrljaja i čela oslonjenog na čelo u svečanoj loži, Ivanišević je pred novinarima proglasio i 23. Đokovićevu pobedu.

“Prelomni je trenutak na ovom turniru bio kada je Novak svu svoju energiju i onda kada ne ide, usmeravao na teren. Rekao sam mu – nemoj vikati na nas, koncentriši se na sledeći poen. On je genije i perfekcionista i takvim ljudima uvek nedostaje još nešto”, rekao je Ivanišević.

Svoj 23. grend slem trofej, Đoković je osvojio uz samo jedan izgubljen set i postavio letvicu toliko visoko da deluje nemoguće da je bilo ko bilo kada dosegne. Osvojio je, jedini u istoriji, svaki grend slem najmanje po tri puta. Osvojio je, jedini u istoriji, svaki masters turnir najmanje po dvaput, dok njegovi rivali nisu osvojili ni svaki po jednom. Oborio je rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste. I nastavio je da ga obara svako malo. Svakog svog rivala pobedio je više puta nego što je od njega poražen. I Federera i Nadala. U poslednjih deset godina osvojio je više grend slemova od njih dvojice zajedno i više masters turnira od njih dvojice zajedno.

Ali je ovaj 23. trofej bio poseban. “Sve je ovo s..nje počelo u Australiji prošle godine”, reći će u svojoj završnoj reči Ivanišević i biće u pravu. Đoković je od tada do titule u Parizu prešao neverovatan put, pa više ne važi da čitav turnir može da stane u jedan poen. Sada možemo da kažemo da je čitava karijera Novaka Đokovića stala u jedan turnir. Sa podignutim peharom iznad glave na kraju.

“Filip Šatrije” bio je Nadalova druga kuća. Đoković je provalio i uzeo mu sve.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price