Sport

Jedna tužna olimpijska priča

Kako je Bosna i Hercegovina bacila sve niz rijeku

Pokisli / MAXIM THORE/BILDBYRĹN/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia
jul 29 2024, 16:37

Podeli

Volite li kvizove? Evo jednog kratkog, ali prigodnog, olimpijskog. Prvo je lako, za zagrijavanje, malo i za kontekst; znate li koliko evropskih zemalja su članice Međunarodnog olimpijskog komiteta? Reći ću vam – njih 50. I toliko će ih, ako se poigramo sa zastavama i ignorišemo skraćenice, nastupiti u Parizu na Igrama koje će danas biti otvorene.

Što nas dovodi do malo težeg pitanja – znate li koliko evropskih zemalja nikada. do sada u svojoj istoriji, historiji, a bogami ni povijesti nije osvajalo medalju na ljetnim ili zimskim igrama? Malo, jako malo? Tačan odgovor je – pet. Samo pet. Za 500.000 nečega, možete li ih nabrojati? Evo pomoći ću i s tim; najmanja ima jedva 40.000 stanovnika i zapravo je grad u južnoj Francuskoj. Naravno, radi se o Monaku. Sljedeća ima oko 85.000 ljudi, i zapravo je grad u Španiji. Jasno vam je, radi se o Andori. Treća je otočić u Mediteranskom moru, čija je površina manja od površine urbanog centra Beograda, a ima tri puta manje stanovnika od srpske prijestolnice. Dakako, to je Malta. Četvrta je zemlja koja je decenijama bila u izolaciji, opkoljena vlastitim bunkerima i strahom, u to vrijeme možda i najsiromašnija zemlja Evrope, koja je zbog ovog ili onog razloga propustila gotovo sve igre do početka 1990-ih. Tačan odgovor je Albanija.

Ali znate li koja je peta? Ili, da preformulišem pitanje, znate li koja je najveća evropska zemlja koja nikada nije osvajala olimpijsku medalju? Ili, još malo igre riječima, zemlja koja ima više stanovnika nego sve nabrojane zemlje zajedno, odnosno površinu veću nego sve nabrojane zemlje zajedno? Da vam još pomognem, zemlja koja ima i prilično bogatu sportsku tradiciju, i čiji je glavni grad, vidi ironije, organizovao Olimpijske igre? Za milion nečega, da li biste znali da je to – Bosna i Hercegovina?

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price