Kultura

Zašto sam zatvorio galeriju u Beogradu

Kako su cene rasle, galerije su postajale arogantnije, ekskluzivnije i neprozirnije u načinu na koji vode svoj posao. Opsednute imenima i trendovima, a sve manje umetnošću i umetnicima

/ VP / Unsplash - Eric Park
mar 21 2023, 13:00

Podeli

U junu 2020, nakon više od tri godine i tri različite lokacije, odlučio sam da konačno stavim katanac na bravu moje galerije u Krunskoj ulici, u centru Beograda. Imao sam nekoliko zaista dobrih otvaranja u tom, kako volim da ga nazivam, malom dragulju od galerije, koja je primila i neke od svetski poznatih kolekcionara, kustosa i umetničkih savetnika. Jedan od njih, čije ime zavređuje strahopoštovanje u sali za sastanke MoMA (skraćenica za Muzej moderne umetnosti), doleteo je čak iz Švajcarske, svojim prisustvom zauvek ovenčavši moju skromnu galeriju. Ali bogovi umetničkog tržišta spakovali su se i otišli, i ja sam odlučio da sledim njihov primer. Brojni razlozi nagnali su me na taj potez, o kom sam, iskren da budem, razmišljao od prvog dana.

U noći mog prvog otvaranja izložbe, u mojoj prvoj galeriji, vratio sam se kući potpuno potišten. Bio je maj 2017. Mesto koje sam pronašao za svoju galeriju bilo je prilično cool: nekadašnji magacin od preko 100 kvadratnih metara golog betona, sa visokim belim zidovima i onim izrazitim postindustrijskim osećajem koji ljubitelje umetnosti baca u trans, smešten na dokovima Beograda, tik uz Dunav. Moj partner i ja uložili smo dosta novca kako bismo od njega načinili galeriju, i u tome smo uspeli. Iluzija je bila savršena. Ta prva izložba je, po gotovo svim merilima, bila veliki uspeh, možda čak i najuspešnije otvaranje koje je grad ikada video; gotovo 600 ljudi, od raznih ministara, prinčeva i biznismena, pa sve do umetnika, kolekcionara i kustosa. Celo veče su nas intervjuisali mediji, a sutradan smo osvanuli na skoro svim naslovnim stranama. Ipak, kao što rekoh, kada sam se oko 23 časa vratio kući, ophrvao me je osećaj duboke frustracije, poraženosti. Od svih ljudi koji su te večeri prošli kroz galeriju, a od kojih su neki raspolagali čitavim bogatstvima, niko nije pitao za cenu izloženih radova. Instinkt mi je govorio da sam otvorio svoju galeriju u najgorem mogućem trenutku, i osećao sam se kao da sam predstavio novi Blackberry u trenutku kada je izašao iPhone. Drugim rečima, te večeri shvatio sam da je vreme umetničkih galerija odavno prošlo.

 

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price