Istorija Svet

Pogodite ko je najgori američki predsednik u istoriji. Imate jedan pokušaj

Možda to više govori o američkoj sadašnjosti, možda je istorijski efekat poteza iz bliske prošlosti jači, tek američki istoričari su izrekli stav

Neko ko mora uvek da bude najbolji, pa čak i u tome da “bude loš” / Foto Brendan Smialowski / AFP / Profimedia
mar 21 2024, 05:00

Podeli

Svakog trećeg ponedeljka u februaru u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava se Dan predsednika, a neko bi mogao da primeti – pa čak i onda kada je predsednik bio Donald Tramp. Tramp, koji nosi redni broj 45. predsednika SAD, u vremenskoj vertikali šefova Bele kuće svakako je iskočio iz ustaljenog koloseka kojim se najjača svetska sila 20. veka (i dosadašnjeg dela 21. veka) vozila kroz istoriju. Ne samo nekonvencionalnim pristupom i nepolitičkom biografijom, ne samo odbijanjem da prizna rezultate izbora i podstrekivanjem na ustanak, odnosno upad demonstranata u Belu kuću, što je za američku političku civilizaciju bilo nezamislivo… pa sve dok nije došao Tramp, ne dakle samo zbog svega toga, fenomen Donalda Trampa zauzeo je svoje mesto u istoriji. A jedno istraživanje koje se obavlja na nekoliko godina, pokazalo je da američki istoričari najmanje simpatija imaju prema njegovoj predsedničkoj zaostavštini, i to od svih 46 predsednika za nešto više od dva veka američke demokratije.

Krenimo redom. Američki Dan predsednika obeležava se u februaru, jer je u tom mesecu rođen Džordž Vašington, prvi i jedan od istoričarima omiljenih predsednika. Vašington je, inače, rođen 22. februara, a njegov rođendan kao državni praznik je pomeren na ponedeljak, kako bi neradni dan mogao da se spaja sa vikendom. I to se desilo “tek” 1968. godine, kada je Kongres Dan predsednika uveo kao federalni praznik. Do tad se obeležavao neformalno, a došlo je i do mešanja sa rođendanom Abrahama Linkolna, predsednika tokom građanskog rata koji je rođen 12. februara, pa se često Dan predsednika vezuje i za njega. I Linkoln je u vrhu, čak na samom vrhu, omiljenosti kod američkih istoričara.

Zvanično se Dan predsednika naziva Vašingtonov rođendan, ali se sada već slavi u čast svih predsednika (pa čak i Donalda Trampa). U nekim američkim državama je ovo lokalni praznik, u nekima se zvanično vezuje i za Linkolna, a ponegde čak i za Tomasa Džefersona, iako je ovaj rođen u aprilu. Tomas Džeferson, treći predsednik SAD, takođe ulazi u “top 10” omiljenih predsednika prema američkim istoričarima.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price