Svet

Vek Henrija Kisindžera: Šta bi rekao pred porotom istorije?

Henri Kisindžer je preminuo u 100. godini života. Čitav vek je stao u život jednog čoveka, a koliko je od tog čoveka - kog su zvali i "džinom" svetske diplomatije - ostalo u ovom našem veku?

Henri Kisindžer / AFP / AFP / Profimedia
nov 30 2023, 08:30

Podeli

Putevi ne postoje, oni se stvaraju hodanjem.”

Tom rečenicom Henri Kisindžer završava svoju “Diplomatiju”, koju mnogi studenti, praktičari i političari koji se bave međunarodnim odnosima vide kao svetu knjigu. Upravo zbog toga što je njen pisac čovek koji je svojim hodanjem prokrčio nove i zatrpao stare puteve na međunarodnom političkom polju.

Johan Krojf međunarodnih odnosa, koji je za svakim svojim driblingom na velikoj sceni ostavio rečenicu za pamćenje, “Mobi Dik diplomatskih memoara”, pragmatični kameleon, „Forest Gamp ratnih zločina“, do pred sam kraj života je mogao svojim izjavama da uzdrma planetu.

“Izgleda da kalendar gospodina Kisindžera nije na 2022. već na 1938. godini. On je mislio da razgovara sa publikom ne u Davosu, već u tadašnjem Minhenu.” Tako je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski opisao ono što je Kisindžer govorio na samitu u Davosu početkom rata kom se i dalje ne vidi kraj. Uz poštovanje njegovom držanju od početka ove invazije, prilično naivno je procenio čoveka koji je tako retko u životu, za punih 100 godina, izgledao kao da ne zna šta govori i gde se nalazi.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price