Ptičiji grip
Ptičiji grip Najvećem riziku obolevanja izložene su ćurke, a znatno manjem pilići, guske i patke, kao i divlje vrste ptica, recimo divlje patke / Ilustracija Freepik/AI

Nešto se opet dešava sa ptičijim gripom

Virus je prešao barijeru vrste i učvrstio se u novom domaćinu a sledeća žrtva masovnog obolevanja bi mogao da bude i čovek

maj 02 2024, 05:00

Podeli

Ovih dana mediji prenose “ogromnu zabrinutost” Svetske zdravstvene organizacije zbog ponašanja virusa ptičijeg gripa H5N1. Govori se o globalnoj panzootiji, što je u životinjskom svetu pandan za pandemiju. Virus se sa ptica preneo na razne vrste sisara u Evropi, Aziji i Africi. U SAD je iz ptica izolovan u skoro svim saveznim državama (48 od 50), a u osam država je nađen među kozama i kravama muzarama. Prisutan je i u njihovom mleku.

Dodatnu brigu zadaje saznanje da je počeo da se prenosi i direktno sa goveda na govedo. To znači da je ne samo prešao barijeru vrste, već i da se učvrstio u novom domaćinu. Laboratorijski je potvrđeno da se virus preneo i u obrnutom smeru – sa goveda na perad. Sledeća žrtva masovnog obolevanja bi, dakle, mogao da bude i čovek (jedan radnik na farmi mleka je već oboleo, srećom samo sa znacima konjunktivitisa).

Kod po nekog našeg građanina vest je izazvala nepotrebnu paniku (nepotrebnu, jer nije u pitanju izvesna neposredna opasnost), a mnogi su reagovali sumnjičavo ili su čak, po našem običaju, pribegli teorijama zavere.

Sticanju šire slike i potpunijeg uvida najpre bi mogla da pomogne priča, sa dovoljno prostora za sve važne detalje.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price