Pronađeno u prevodu

Svako dete rođeno danas bilo gde u svetu dobiće kovid-19

Ovaj virus biće jedan od prvih ozbiljnih patogena sa kojima se susreće tek rođena beba

Ilustracija goodstocker.yandex.ru / DPphoto / Profimedia
mar 16 2023, 12:00

Podeli

Redakcija Velikih priča priredila je tekst objavljen na sajtu The Atlantic.
Priredila: Nikolina Ilić

Biti novorođenče u 2023. i, gotovo sigurno, u svakoj godini koja je pred nama, sada već znači roditi se u svetu u kome je koronavirus sveprisutan. Bebe se možda neće sresti sa virusom u prvoj nedelji ili mesecu života, ali korona će ih, nažalost, u jednom trenutku “stići”. Stručnjaci tvrde da će, bez sumnje, ovaj virus biti jedan od prvih ozbiljnih patogena sa kojima se susreće tek rođena beba.

Tri godine od početka pandemije koronavirusa, novorođenčad je na ivici generacijske promene koja će definisati ostatak našeg “suživota” sa ovom bolešću. Oni, i njihovi malo stariji vršnjaci, trebalo bi da budu prvi ljudi koji će, možda, još uvek biti živi kada kovid zaista dostigne novu prekretnicu: trenutak kada će skoro svi na zemlji steći određeni stepen imuniteta na virus već kao veoma mala deca. Kovid će izgleda postati nove boginje. Sad zvuči jezivo, zar ne?

Takva budućnost, zapravo, i ne zvuči mnogo drugačije od realnosti koju trenutno živimo. Vakcine su danas u većini zemalja postale rutina, a prašina koja se podizala oko njih, najzad se spustila. Stručnjaci kažu da je značajna većina populacije stekla i određeni stepen imuniteta, a u poslednjih par meseci intenzivno svedočimo tome.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price