Virus
Zdravlje

Kakva je uloga infekcija u nastanku raka?

Uticaj bioloških činilaca, kako se zajednički nazivaju virusi, bakterije i paraziti, u nastanku raka procenjuje se između 15 i 20 odsto

Virus Rak nije zarazna bolest u smislu njegove prenosivosti, međutim, lako su prenosive infekcije povezane sa povećanim rizikom obolevanja od raka / Ilustracija Freepik/AI
apr 15 2024, 05:00

Podeli

Kada se kaže rak ili kancer, misli se na jednu od oko 200 različitih bolesti u čijoj je osnovi izgubljena kontrola umnožavanja ćelija. Neobuzdani rast i deoba takvih abnormalnih ćelija začinje se u pokrovnim, stručno epitelnim ćelijama (karcinomi), vezivnom tkivu (sarkomi) ili u krvotvornom sistemu (leukemije i limfomi).

U najvećem delu sveta rak je drugi po učestalosti uzrok smrti, posle vodećih bolesti srca i krvnih sudova. Do pojave pandemije kovida 19, u Srbiji je njegovo učešće u strukturi umiranja bilo oko 21 odsto, a prvih godina treće decenije ovog milenijuma smanjeno je čak i do 15 odsto, jer se povećala ukupna smrtnost, kako od kovida, tako i sa njim i zbog njega. Umiranje od raka u odnosu na sve uzroke bilo je još više u SAD (24 odsto) i u Ujedinjenom Kraljevstvu (28 odsto).

Ne samo u onkoepidemiologiji, već u medicini uopšte, retko je moguće izdvojiti jedan uzrok obolevanja. Čak i kod naslednog ili porodičnog kanceroznog sindroma u igri su i drugi činioci. Recimo, kod tzv. Li-Fraumenijevog sindroma, kada je oštećen jedan gen sa protektivnim dejstvom, oko 75 odsto muškaraca i skoro 100 odsto žena dobiće rak, ali kada će se bolest javiti i da li će neko biti u malobrojnoj grupi srećnika koja će ga izbeći zavisi od ponašanja i izloženosti sredinskim uticajima.

Zato se obično govori o faktorima rizika za pojavu malignih bolesti. Na prvom mestu je duvan koji je mnogo više od najznačajnijeg pojedinačnog činioca u nastanku raka – korišćenje duvana je u najvećem delu sveta vodeći uzrok prevremenog umiranja. Sledi gojaznost, pa zatim mikroorganizmi i paraziti, i to pre ishrane, fizičke neaktivnosti, profesionalne izloženosti, alkohola, reproduktivnih faktora itd.

Uticaj bioloških činilaca, kako se zajednički nazivaju virusi, bakterije i paraziti, u nastanku raka procenjuje se između 15 i 20 odsto. Procenat je još veći u nerazvijenim delovima sveta, jer je tamo i više zaraza, a u SAD je, recimo, oko 10 odsto ili nešto manji.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price