AI
Zdravlje

Da li AI može da pobedi rak?

Prvi AI dizajniran lek za rak je sada u kliničkim ispitivanjima, a farmaceutske kompanije koriste veštačku inteligenciju za razvoj drugih

AI Iako se možda čini da medicina mora da napravi velike korake da bi ova budućnost postala realnost, stručnjaci ističu da postoji mnogo razloga za optimizam / Ilustracija Freepik
dec 05 2023, 05:00

Podeli

Saša Rot je saznala da kada imate rak u debelom crevu i limfnim čvorovima i vaš onkolog vas pozove posle radnog vremena, dva dana pre nego što ste zakazali početak „brutalne” terapije zračenjem od pet nedelja, to verovatno nije dobra vest.

Posebno kada je prvo pitanje koje čujete – Da li sediš?

Ona je bila prvi pacijent upisan na kliničko istraživanje za testiranje novog leka za imunoterapiju, dizajniranog da oslobodi prirodni imunski odgovor tela na tumorske ćelije, na pacijentima sa ranim stadijumom raka.

Rezultati su bili čudesni. Svi pacijenti otišli su u potpunu remisiju (stanje odsutnosti aktivnosti bolesti) – možda prvi put u kliničkom ispitivanju raka, prema oceni Luisa Dijaza, šefa odeljenja za onkologiju.

Ispitivanje je sugerisalo da bi nove terapije, ako se isporuče dovoljno rano, mogle ne samo da otklone potrebu za tradicionalnim terapijama ozloglašenim po svojim nuspojavama, poput hemoterapije, zračenja i operacije. One bi potencijalno mogle da izleče bolest u celosti.

Doktorka je bila oduševljena.

„Pregledali smo sve vaše snimke, sve biopsije. Nema znakova raka”, rekla je.

Istraživanje objavljeno prošle godine u „The New England Journal Medicine” uzburkalo je polje istraživanja raka i pružilo obećanje o moćnom novom pristupu koji bi mogao pomoći mnogim ljudima da se oslobode patnje i anksioznosti koje je izazvala pošast koja ubija 610.000 ljudi svake godine u SAD, piše Njuzvik.

Zasada je to samo obećanje. Uprkos uspehu dosadašnjih ispitivanja, imunoterapija deluje samo za otprilike jednog od pet pacijenata koji je primaju. Doktori, osim toga, nemaju načina da kažu nekom konkretnom pacijentu da li će imunoterapija funkcionisati. Iako jeste tačno da neki karcinomi reaguju bolje od drugih na ovu terapiju, ne postoji (još uvek) način da se predvidi koji će pacijenti reagovati, a koji neće.

Početni optimizam se posle proboja povukao pred starim poznatim osećanjem  frustracije istraživača raka. U dugoj borbi protiv bolesti neki onkolozi su često osećali da igraju dame, dok je rak, sa svojom promenom oblika, mutaciona supermoć, igranje trodimenzionalnog šaha.

Iako se možda čini da medicina mora da napravi velike korake da bi ova budućnost postala realnost, stručnjaci ističu da postoji mnogo razloga za optimizam.

Nova tehnologija nedavno je počela da daje naučnicima precizne podatke o lokaciji proteina unutar i oko tumora i njihovog međusobnog delovanja. Napredak u veštačkoj inteligenciji daje im mogućnost da tumače mnoštvo podataka koje novi snimači generišu. Zajedno sa tehnologijom genetskog sekvenciranja, koja može brzo i jeftino odrediti genetski sastav tumora kod svakog  pacijenta, naučnici kažu da bi ovo pre samo nekoliko godina bilo nezamislivo.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price