Kultura

Iris Apfel, zauvek: Stil počinje u sedamdesetoj

Ideja da se morate odreći onoga što vas u modnom smislu "kida" samo zato što "ulazite u određene godine" ne samo što je besmislica već i gnusna laž

/ Ilustracija VP
mar 02 2024, 11:00

Podeli

Preminula je američka dizajnerka i modna ikona Ajris Apfel. U njenu i slavu svih stogodišnjaka objavljujemo tekst iz arhive Velikih priča

***

Živimo u vremenu kada je podjednako realno da influenser ima dvanaest i 102 godine – ali šta to brisanje starosne relevantnosti znači za nas koji smo na (zlatnoj) sredini?

Manje je više, crna je nova crna, septembar je januar za modu, a penzija je nova mladost. Bezbroj puta ponovljenim proklamacijama onoga šta je (ili makar šta je trenutno) chic, sada možemo dodati i ovu poslednju – jer je termin “granfluenseri” (kovanica od grandparents i influencers) najnoviji izdanak social žargona, koji je već neko vreme teško izbeći na mrežama.

Tako se barem može zaključiti bacimo li letimičan pogled na Instagram, a naročito TikTok: iako se skoro svako od nas (ovde ciljam na one koji se sećaju da se nekad MTV puštao na Trećem kanalu do podne) možda osetio matoro pri prvom susretu sa tom vizuelno hiperaktivnom platformom, postoje ljudi u poznim sedamdesetim koji tamo kidaju. A bogami i u osamdesetim, devedesetim, pa i – ako govorimo o Iris Apfel – u 102. godini života.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price