Svet

Zašto nema Palestine i hoće li je ikada biti

Španjolska diplomacija inzistira da priznanje nije samo simboličan čin, već da predstavlja i jasan legalni i politički kompromis. Ali kako govoriti o Izraelu, i o Palestini, to je težak izazov. Ne smijem zaboraviti povijest patnje, ni Izraelaca, ali ni Palestinaca. Ne zaboravljam Šoah, ne zaboravljam Nakbu

Protesti zbog Palestine u Europi / foto Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia
jun 01 2024, 05:00

Podeli

Tri vijesti dominiraju scenom na Bliskom istoku: gnjev zbog izjave člana izraelske vlade, savjetnika premijera Benjamina Netanyahua, preciznije savjetnika za nacionalnu sigurnost, Tzajia Hanegbija, koji je u srijedu bacio kantu hladne vode svima na glavu tvrdeći da će izraelske snage ratovati u Pojasu Gaze u svakom slučaju do kraja ove godine, dakle, još najmanje sedam mjeseci, možda i više.

Zatim potvrđena informacija (španjolski dnevni El País donosi vrlo preciznu kartu napravljenu na temelju američkih satelitskih snimaka) da je Hamas daleko od toga da bude poražen, dapače, da je “uskrsnuo” u nekim sjevernim dijelovima Gaze za koje su vojne izraelske vlasti kazivale da su “konačno pod kontrolom” i “očišćene od terorista” (ima dosta materijala na mrežama koji pokazuje gerilsku borbu hamasovaca i kako precizno gađaju i uništavaju izraelske tenkove i vojnike).

Konačno i španjolska inicijativa da sazove veliku međunarodnu konferenciju o miru u Gazi zbog čega je premijer Pedro Sánchez pokrenuo proces lobiranja i dobio potvrdu Norveške i Irske da će krenuti u priznanje Palestine kao države.

Posljednja vijest je da i izraelska vlada protjeruje UN-ovu agenciju za palestinske izbjeglice UNRWA i dali su joj mjesec dana da napusti sjedište u Jeruzalemu. Rečeno je da je 12 radnika UNRWA pomoglo Hamasu u napadima 7. oktobra i da oko 2.000 drugih djelatnika razvija antiizraelske djelatnosti. Zaključno, izaelska vlada neće dopustiti prisustvo i rad UNRWA nakon što završi rat u pojasu Gaze. Stvar je prošla velikom većinom i u Knessetu. Na mjestu sjedišta UNRWA u istočnom Jeruzalemu će se graditi stambene jedinice za izraelske koloniste.

U nedjelju 26. maja je španjolska vlada žestoko odgovorila na napade koje je dobila od izraelske, bjesne nakon najave Madrida da će u utorak 28. maja službeno priznati Palestinu kao državu. “Nitko nas neće zastrašivati”, izjavio je španjolski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares nakon održavanja sastanka u Bruxellesu s premijerom palestinske samouprave Muhamedom Mustafom. Albares je tako odgovarao na video koji je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz postavio na platformi X u kojem se miješaju prizori glasovitog španjolskog plesa flamenco s prizorima Hamasovih ubojstava počinjenih u napadima 7. listopada 2023. Video ima poruku: “Pedro Sánchez, Hamás te agradece tus servicios” (Pedro Sánchez, Hamas ti zahvaljuje za usluge).

Izraelska diplomacija je objavila slične, ne baš tako žestoke video poruke posvećene Irskoj i Norveškoj koje su u utorak, kako je bilo najavljeno, zajedno sa Španjolskom, priznale Palestinu. Prethodno, Katz je pozvao k sebi veleposlanike Irske, Norveške i Španjolske kako bi im prikazao snimke (neke je ovaj novinar imao prilike vidjeti) neopisivih Hamasovih zločina počinjenih 7. oktobra 2023. Zatim je pustio u opticaj segmente sastanka s diplomatima u Jeruzalemu.

Španjolski je ministar pobjesnio, ali je mirnijim tonom kazao i da je cijelom svijetu poznato “da Španjolska oštro osuđuje zločine Hamasa”. Albares ipak nije pojasnio kako će, kao znak protesta za video u kojem Vlada Benjamina Netanyahua tereti premijera Pedra Sáncheza da radi za teroriste, povući španjolskog veleposlanika u Izraelu onako kako je prošli tjedan povukao veleposlanicu u Argentini nakon što je argentinski predsjednik Javier Milei (tijekom nedavne posjete Madridu i španjolskoj ultradesnoj političkoj stranci Vox) nazvao prvu damu, Begoñu Gómez, Sánchezovu suprugu, “korumpiranom”, a premijera “lažljivcem” i “kukavicom”.

Ministrica obrane Margarita Robles kazala je da se u Gazi događa “genocid” ali je Albares rekao da će “međunarodna pravda o tome dati svoj pravorijek”. Albares je kazao, ponavljajući riječi Međunarodnog suda pravde UN-a, da Izrael mora odmah obustaviti vojna djelovanja u Rafahu.

Mustafa pak zamolio je visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella da pomogne kako bi sve zemlje EU priznale Palestinu. “To je jedini put kako bismo dugoročno postigli mir koji će svima biti pravedan i širok”, kazao je Mustafa. Borrell već neko vrijeme ponavlja da je situaciju u Gazi “neodrživa”, bez obzira na humanitarnu pomoć koja ipak stiže u Gazu, ali i da napadi Hamasa na Izrael (Hamas nastavlja ispaljivati rakete) “moraju prestati”. Netanyahu je pak izjavio da vojne operacije u Gazi neće prestati “sve do potpunog poraza i istrebljenja Hamasa”.

Za Borrella, Izraelu također treba efektivna palestinska vlast, koja će funkcionirati. On se zalaže za veliku mirnu konferenciju, što je ideja Španjolske i za što se već izjasnilo devedeset zemalja.

Donedavna, Izrael je samo čitao o “priznanju Palestine” u novinskim arhivama. Prije desetak godina pokrenuto je lančano priznanje. Dvadeset latinoameričkih, afričkih i azijskih zemalja priznalo je Palestinu 2011. Godinu dana kasnije je vlast u Ramali pratila uživo prijenos Generalne skupštine UN-a koja je dala Palestini status promatrača, ne i članice UN-a. Bilo je tada jasno da će SAD uložiti veto na članstvo Palestine. Samo je Cipar od zemalja EU priznao tada Palestinu.

Španjolska sebe smatra najpozvanijom kreirati ili predvoditi europsku politiku s arapskim zemljama, pa je zbog toga u srijedu u Madrid stiglo nekoliko šefova diplomacija arapskih zemalja među kojima vlada prava euforija zbog geste koju predvodi Španjolska (za razliku od Madrida, inače, priznanje se nije našlo na naslovnicama medija u Irskoj i Norveškoj)

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price