Kraj odmora
Psihologija

Lament nad odmorom

Ako nam povratak sa odmora baš teško pada, moguće je da nam odmor nije bio samo odmor od posla već odmor od sopstvenog života

Kraj odmora I taman kad smo počeli da se napajamo i uživamo što konačno imamo to što nam treba, dođe kraj / Ilustracija Freepik
jan 05 2024, 05:00

Podeli

Američki pisac Elbert Habard (Elbert Hubbard) „objasnio je” rekavši da nikome odmor nije toliko potreban koliko čoveku koji je upravo bio na odmoru. Oni koji manje vole poetiku, a više kliniku, pričaju o „postodmornoj depresiji” ili „pevaju” o „postodmornom bluzu”. Neki autori kažu da ovo stanje možemo prepoznati „kada uhvatimo sebe da sanjamo o svom odmoru, neprestano mislimo o njemu i opsesivno listamo slike ili impulsivno tražimo letove kako bismo rezervisali svoj sledeći beg”. Kliničari kažu da simptomi depresije nakon odmora mogu uključivati: intenzivna osećanja tuge, iritabilnost, nedostatak motivacije, poteškoće u koncentraciji ili fokusiranju, probleme sa spavanjem, mentalnu iscrpljenost i depresivnost i anksioznost u vezi sa poslom.

Naravno da ne reaguje svako na opisane načine i naravno da ima i onih koji odmore „nit vole, nit idu”, a ako odu ne mogu da dočekaju da se vrate pošto ih, kako kažu, „odmor više umori nego odmori”. O tim ljudima, neki drugi put, a danas pišem priču o svima nama koji imamo barem neki lagani „lament nad odmorom”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price