Sport Svet

Velika američka tragedija

Život, uticaj, zaostavština i zločin O Džej Simpsona

/ Ilustracija VP / Profimedia
apr 14 2024, 17:26

Podeli

Orental Džejms Simpson, čovek koji je svetsku slavu stekao raznoseći protivničke defanzivne linijaše i lajnbekere, milione zaradio glumeći u američkim filmovima, serijama i reklamama, a svojim suđenjem zbog ubistva supruge i njenog prijatelja 1995. godine čitavu naciju prikovao za male ekrane, preminuo je u 76. godini, u svojoj kući u Las Vegasu.

Iako je bio član NFL kuće slavnih, jedan od legendarnih igrača Bafalo Bilsa (bez obzira na to što ova franšiza još uvek ni na koji način nije odala poslednju poštu svom nekadašnjem igraču) i zvezda akcione komedije “Goli pištolj”, sva ta dostignuća zauvek će ostati prekrivena senkom suđenja zbog ubistva Nikol Braun i Ronalda Goldmana, te čuvene parnice u čijem je naprslom staklu svoj odraz ugledala “crno-bela” Amerika.

Njegova kontroverzna životna priča poslužila je kao inspiracija za bezbroj knjiga, filmova, studija i debata u kojima se naširoko raspravlja o pitanjima pravde, rasnih odnosa i ulogama slavnih ličnosti u naciji koja obožava svoje heroje, posebno one koji predstavljaju otelotvorenje klišeizirane storije o uzdizanju iz bede i siromaštva i slepe upornosti bez koje nema uspeha; o rahitičnom klincu s gvozdenim protezama na nogama i njegovom sumornom odrastanju s bandama na mračnim i zabačenim ulicama San Franciska, istim onim na kojima je i naučio da trči.

“Ja samo trčim, čoveče. To je sve to radim”, rekao je O Džej Simpson jednom prilikom, davne 1975. godine, u zenitu fudbalske karijere (reč je, naravno, o američkom fudbalu) i dok je još bio jedan od najpoznatijih, najplaćenijih i najčigrastijih raning bekova Lige. “Čitavog života bio sam upravo to – trkač.”

Nije lagao.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price