Svet

Ulica uz Gazu, elite uz Izrael

Sramota političke klase u Velikoj Britaniji

Detalj sa protesta na Trafalgar skveru, novembar 2023. / Velar Grant / Zuma Press / Profimedia
maj 13 2024, 05:00

Podeli

Tekst je iz Le Monde diplomatique na srpskom.

Piše Danijel Fin, prevod Milanka Vorkapić Stojanović

***

Od početka izraelske ofanzive na Gazu, u oktobru prošle godine, produbio se jaz između britanske političke klase i javnog mnjenja. Konzervativna vlada Rišija Sunaka i Laburistička opozicija Kira Starmera pružile su bezrezervnu podršku ratu koji Benjamin Netanjahu vodi u ime prava Izraela na samoodbranu. Međutim, stanovnici Britanije odbacuju ideju da Izrael treba da bombarduje enklavu sve dok Hamas ne bude potpuno eliminisan.

U novembru 2023. godine 59% osoba koje je JuGov (YouGov) intervjuisao želelo je da Izrael okonča svoj vojni pohod, dok se samo 19% njih izjasnilo za njegov nastavak. U februaru 2024. godine 66% ispitanika je podržalo prekid vatre a samo 13% rat protiv Palestinaca. Danas, većina koju čini 56% javnog mnjenja poziva na okončanje prodaje oružja Izraelcima, u poređenju sa 17% onih koji pozivaju da se sa tim nastavi.

Predsednica konzervativnog odbora za spoljne poslove u Vestminsteru otkrila je krajem marta tajnu belešku pravnih službi britanske vlade u kojoj se tvrdi da Izrael krši međunarodno humanitarno pravo. Budući da takav zaključak implicira da London treba da prestane sa prodajom oružja Tel Avivu, izvršna vlast je odbila da objavi dokument.

Međutim, prvog aprila, izraelski raketni udari ubili su tri britanska radnika humanitarne organizacije World Central Kitchen sa još četvoro njihovih kolega dok su pružali pomoć stanovnicima Gaze. Dan kasnije, više od šest stotina pravnika i ljudi sa univerziteta ‒ uključujući tri bivše sudije Vrhovnog suda Velike Britanije ‒ osudili su nelegalnu prodaju oružja izraelskoj vojsci.

Već više od šest meseci, solidarnost s palestinskim narodom dovodi do demonstracija koje spadaju među najmasovnije u modernoj istoriji. Iz nedelje u nedelju i iz meseca u mesec, na ulice Londona i drugih britanskih gradova izlaze demonstranti koji pozivaju na prekid vatre. One najveće do sada okupile su nekoliko stotina hiljada ljudi. U odgovoru na to, vlada Rišija Sunaka osudila je protestante i tražila načine da ih kriminalizuje.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price