Svet

Stanje na frontu: Gde bi mogla da krene (kontra)ofanziva?

Ukrajinska vojska se trudi da preotme strategijsku inicijativu...

Ukrajinski vojnici u Donjeckoj oblasti, slikano 4. aprila / Foto AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
apr 06 2023, 07:00

Podeli

Iz političkih i propagandnih razloga na ukrajinskoj strani govori se o protivofanzivi koja treba da se uskoro desi. U stvari ukrajinska vojska se trudi da preotme strategijsku inicijativu, i to na što većem delu fronta izuzev oko Bahmuta. Tamo teren drže „muzikanti“ i idu polako, već mesecima, i stežu obruč oko ukrajinskih bataljona.

U celini statistika za mesec mart pokazuje da su pomeranja linije fronta vredna pažnje ostvarena samo po bahmutskim ulicama i računa se da je tamo pod udarima Prigožinovih jurišnih odreda ukrajinska vojska isterana sa nešto više od 54 kvadratna kilometra.

Na čitavom frontu ostala pomeranja bila su mala – u martu ruska vojska je uzela ponešto na severu, na prostoru LNR i oko Avdejevke u DNR, ali ostali su bez dobrog parčeta terena na Potemkinovim ostrvima u Hersonskoj oblasti. Kada se sve preračuna, uz rezervu oko prostora između odbrambenih linija dve strane, ceni se da je pod ruskom kontrolom po cenu puno ljudi i tehnike samo oko 70 kvadratnih kilometara za 31 dan i noć žestokih borbi.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price