Svet

Iskanderi u Belorusiji: Gde su sada zaista crvene linije?

...i kako su se u sve uplele neke golišave fotografije

Iskander na vojnoj vežbi na napoznatoj lokaciji u Rusiji, februar ove godine / AFP PHOTO/Russian Defence Ministry/Profimedia
mar 30 2023, 08:00

Podeli

Prvi konkretan i za NATO ozbiljan preteći potez ruskih vlasti od početka rata je odluka Kremlja da se u Belorusiji tokom ove godine razmesti nuklearno naoružanje. Politička priprema je obavljena pre objavljivanja namere i sada predstoji, kako kažu Rusi, dorada infrastrukture skladištenja i baziranja tih sredstava. Navodno, srediće se staro skladište pod šifrovanim nazivom Gomelj-30 u koje može da se smesti 8-10 taktičkih nuklearnih bojevih glava. Od vremena Sovjetskog Saveza taj prostor je propao, ali može da se očisti, okreči i dotera. Rok izvršenja zadatka – 1. jul. Nosači nuklearnih glava – raketni sistem zemlja–zemlja Iskander i taktička (po ruskoj terminologiji frontovska) borbena avijacija. Cilj – direktna pretnja NATO-u pomeranjem dometa daleko od ruske granice sa orijentacijom prema koncentraciji NATO jedinica u Pribaltiku i Poljskoj.

Kada se pogleda zona u kojoj može da se primeni Iskander, ona se na krajnjem dometu rakete pruža gotovo do Srbije. Rusiji je posebno važna činjenica da se u zoni nalazi Pridnjestrovlje, enklava ruskog političkog uticaja i vojnog prisustva koja ne može da se brani okružena NATO-om i Ukrajincima osim efikasnim sredstvom za odvraćanje – Iskanderom sa konvencionalnom ili nuklearnom glavom.

Od početka rata Kremlj je nuklearnu pretnju držao kao jedan primarno politički i propagandni adut u nastojanju da se ogranični pritisak NATO-a. U vazduhu visi poruka da prelazak crvene linije predstavlja povod za direktan sukob, ali doduše fluidnim se pokazalo gde se nalazi casus belli. U osnovi, Rusi su pokazali tolerantan odnos prema potezima NATO-a koji je od početka rata direktno umešan kroz obaveštajnu podršku, obuku i pomoć u naoružanju savezničkoj ukrajinskoj vojsci. Nivo podrške s vremenom se povećao količinski i posebno u kvalitetu – od protivoklopnih raketa prešlo se na donacije artiljerijskih sistema velikog dometa, pa odnedavno savremenih tenkova i borbenih vozila pešadije i verovatno sledeći korak biće višenamenski borbeni avioni.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price