Pantelićev Georeport Podcast

Pantelićev Georeport – Epizoda XVII: Nato nema smisla ako nije globalni igrač

Fokus Alijanse u ovom momentu je na Ukrajini zbog ruske agresije, ali se već uveliko prave i doteruju strategije za Arktik, Mediteran i Afriku i, pre svega, Kinu

/ Ilustracija Screenshot / Velike priče
jul 31 2023, 05:00

Podeli


Dobrodošli u sedamnaesto izdanje Georeporta na portalu Velike priče.

U ovom podkastu ćemo uključiti reflektore na odnos između Zapada i ostatka sveta, kao i na nagoveštaje evolucije Severnoatlantske alijanse iz regionalne u planetarnu organizaciju s ciljem da se suprotstavi sve vidljivijim kineskim hegemonskim aspiracijama.

Rezultati poslednja dva samita NATO u Madridu i Viljnusu predstavljaju neku vrstu odložene pobede filozofije koju su zagovarali državni sekretar, u vreme Džordža Buša starijeg, Džejms Bejker i potpredsednik SAD na početku ovog veka Dik Čejni. Njih dvojica su smatrali, posle pada Berlinskog zida i raspada SSSR-a, da NATO ima smisla samo kao globalan igrač, a da je preskup i neisplativ kao regionalni savez koji se limitira na dve obale Atlantika.

Fokus Alijanse u ovom momentu je na Ukrajini zbog ruske agresije, ali se već uveliko prave i doteruju strategije za Arktik, Mediteran i Afriku i, pre svega, Kinu. U suštini, u konkurenciji sa drugim potencijalnim žarištima na planeti, pitanje Ukrajine nije toliko bitno. Štaviše, administracija Džoa Bajdena želi da stigne do primirja do kraja ove godine i da započne pregovore o mirovnom sporazumu.

Ako je Rusija akutni, trenutni, problem za NATO, Kina je dugoročni. Kineska pretnja će biti konstanta još dugo vremena jer ima ekonomiju koja je dovoljno jaka i autonomna da funkcioniše i u otvorenom sukobu (sa Amerikom) za hegemonsku poziciju na planeti. Amerika je dva puta spasla Evropu u prvoj polovini 20. veka, a u drugom delu stoleća je bila zaštitni kišobran od komunističke imperije. Sada je došlo vreme da Evropa vrati deo duga Amerikancima stajući uz njih u odmeravanju snage sa Kinom.

Kineska i ruska propaganda, uz sadejstvo delova zapadnih društava, među kojima pojedini deluju kao “pete kolone”, već duže vreme šire sliku i uverenje o Zapadu kao neokolonijalnoj sili koja je dominirala svetom vekovima i sada želi da nastavi dalje koristeći druga sredstva.

Na udaru sejača istočnih magli su posebno ljudska prava i slobode, demokratija, ravnopravnost, zaštita manjina, pravna država. Dosta elemenata za tu vrstu kampanje su dale same Sjedinjene Američke Države invazijama na Avganistan i Irak, kao i pokreti u SAD i Evropi koji revidiraju istoriju i izvlače kolonijalnu prošlost evropskih država iz konteksta sa implicitnom osudom današnjih generacija Amerikanaca i Evropljana da su krivi za zločine svojih predaka.

Ta propaganda, što možemo da vidimo i u Srbiji, ima veliki uspeh jer pada na plodno tle u društvima koja nemaju demokratsku tradiciju, za koje sloboda znači samo da nisi okupiran od strane sile, u kojima je korupcija toliko duboko ukorenjena da je postala obrazac poslovanja i ponašanja. Zapadne vrednosti i liberalno-demokratsko uređenje su odbačeni na “globalnom jugu” jer se doživljavaju kao kolonijalna inovacija, napravljena da bi ih i dalje držala u potčinjenosti.

Zaključak je da SAD i EU moraju da rade na izgradnji multipolarnog sveta u kom bi “nesvrstane zemlje”, odnosno dobar deo “globalnog juga”, bili bliži Vašingtonu i Briselu nego Pekingu, ne gubeći nijednog momenta iz vida da glavni rival nije Rusija nego Kina.

NOVA ULOGA NATO?

KOJI SU PRIORITETI ALIJANSE ?

ZAŠTO SE ZAOŠTRAVAJU ODNOSI NATO SA KINOM?

KAKVA JE REAKCIJE KINE? 

DA LI ĆE MORATI DA SE PRAVI IZBOR IZMEĐU SAD I KINE? 

BOBRA ZA SEVERNI POL?

ZAŠTO JE ZAPAD OSTAVIO FRANCUSKU SAMU U AFRICI?

KOME ĆE SE INDIJA PRIKLONITI?

O UKRAJINI? 

KAKO JE NASTAO IZRAZ GLOBALNI JUG ?

NESNALAŽENJE EVROPLJANA 

PROPAGANDA PROTIV ZAPADA 

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price