Svet

“Vagner” u Africi: Minimalni ulog, maksimalni profit

Rusija preko "Vagnera" u Africi obezbeđuje ne samo uticaj već i eksploataciju primarnih materija i retkih metala, kao i podršku, prećutnu ili direktnu, afričkih zemalja u UN ili u telima UN

Izbeglički kamp M’Bera u Mauritaniji, u kojem se nalaze prognanici iz Malija, zemlje sa značajnim prisustvom “Vagnera” / GUY PETERSON / AFP / Profimedia
avg 13 2023, 14:04

Podeli

Jedan od najisplativijih ako ne i najisplativiji potez Moskve bilo je osnivanje grupe “Vagner”. Simbioza propagande fabrike trolova Jevgenija Prigožina, logistička podrška ruskih obaveštajnih službi i Ministarstva spoljnih poslova Rusije lokalnim afričkim satrapima i vojni angažman “Vagnera” omogućili su Kremlju disproporcionalan uticaj u Africi u odnosu na investicije i političku težinu koju Putinov režim ima.

Afrika je od osnivanja “Vagnera” bila glavni teatar delovanja i teritorija na kojoj su kreirali svoju malu “poslovnu” imperiju. Dogovor između Moskve i vagnerovaca je bio jasan od početka: politikom i geopolitikom se bavi Kremlj, a ostvarivanjem profita i zarade vagnerovci.

Rusija preko “Vagnera” u Africi obezbeđuje ne samo uticaj već i eksploataciju primarnih materija i retkih metala, kao i podršku, prećutnu ili direktnu, afričkih zemalja u UN ili u telima UN. Taj detalj nije nimalo zanemarljiv od početka napada na Ukrajinu i težnje Moskve da, za unutrašnju, ali i spoljnu upotrebu, iskoristi glasanja na Ist Riveru kao primer da zemlja nije izolovana na planetarnom nivou i da se u suštini radi o “zapadnoj zaveri” protiv Ruske Federacije.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price