Svet

U Španiji se posle izbora opet čuje “No pasaran!”

U drugim zemljama bi ishod glasanja bio tumačen kao želja birača da se napravi velika koalicija između narodnjaka i socijalista, ali to može da pomisli samo neko ko ne poznaju špansku istoriju, odnos dve partije i pogotovo dva lidera, Fejha i Sančeza

Pristalice socijalista slave izborni rezultat / Obrada VP/ Foto Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia
jul 27 2023, 05:00

Podeli

Španski građanski rat je završen pre 84 godine, diktatura je pala pre gotovo pedeset, ali je ulicama Madrida u nedelju veče ponovo odzvanjao poklič Dolores Ibaruri “No pasaran!”.

Španski socijalisti su ostali na braniku evropske levice koja je poslednjih godina, sa par izuzetaka uključujući i Nemačku, doživela poraze, krah poverenja birača ili totalni debakl. Pedro Sančez je poslednji lider socijalističke ili socijaldemokratske stranke u velikim zemljama EU koji može da osvoji trideset i više odsto glasova.

Velika većina Španaca u nedelju nije glasala o frankizmu i odnosu prema “kaudilju”, već o Evropi, ekonomiji i da, možda više nego ranije, o kulturnom ratu koji se vodi na više frontova: od feminizma i zaštite prava manjina, uključujući i seksualne, preko odbrane prava na abortus do klimatskih promena i decentralizacije zemlje kao efikasnog leka protiv separatizama i lokalnih nacionalizama.

Pobeda desnice je bila gorka dok je poraz socijalista bio sladak. U tom oksimoronu se krije sva kompleksnost španske političke zbilje

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price