Svet

Izbori u Španiji kao poslednja linija odbrane za levicu u Evropi

Raspisivanje parlamentarnih izbora u julu je kalkulisani rizik političkog akrobate na čelu španskih socijalista

Pedro Sančez u kampanji / SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
jul 20 2023, 05:00

Podeli

Glas građana Španije na predstojećim parlamentarnim izborima može više da utiče na sudbinu EU i odnos snaga unutar Unije nego izbori za Evropski parlament (EP) sledeće godine. Uprkos svim problemima, narodnjaci, socijalisti, liberali, zeleni i druge proevropske stranke imaće potrebnu većinu da nadglasaju suverenističku i ekstremnu desnicu i radikalnu levicu u novom sazivu EP. U Evropskom savetu i Savetu EU – telima koja su značajnija od EP – u kojima sede predstavnici izvršnih vlasti država članica, eventualno formiranje vlade desnice i ekstremne desnice u Madridu promenilo bi ravnotežu unutar EU.

U tri od pet najvećih zemalja, Italiji, Španiji i Poljskoj, imali bismo ekstremnu, kleropopulističku i suverenističku desnicu na vlasti. Kad njima dodamo Švedsku, Finsku, Grčku, Bugarsku, Austriju, Mađarsku, Češku, Hrvatsku, Slovačku, sa više ili manje tvrdim desničarskim vladama, kao i mogućnost da se suverenistička i populistička desnica dokopa vlasti u Holandiji na vanrednim izborima, dali bi se nazreti novi odnosi snaga u Uniji.

Nemačka i Francuska bi bile praktično “okružene” spolja a napadnute iznutra. Alternativa za Nemačku (AfD) napreduje vrtoglavo dok je pitanje da li će lider demohrišćana Merc održati pakt o političkom sanitarnom kordonu oko AfD u Nemačkoj nakon sledećih izbora za Bundestag. U Petoj republici pobeda Marin Le Pen i Nacionalnog okupljanja postaje sve realnija i izglednija mogućnost.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Tagovi:

Velike price